Talvi kiinalaisittain: VESI-elementin aika

Suomalainen talvi saattaa muuttua viikoittain lumisateista vesisateisiin. Pakkasesta plussakeleihin. Vesi ilmaiseekin olemisen tilaa, joka muuttuu jatkuvasti. Vesi voi olla tyyntä (rauhoittavaa) tai myrskyävää (ei osaa levätä), sekä luonnossa että meissä ihmisissä. Molemmissa on vettä 70-80 %. Kiinalaisessa lääketieteessä Viiden elementin teoriaan kuuluu käsitys viidestä vaiheesta luonnon kiertokulussa vuoden aikana. Tässä tekstissä käsitellään talven Vesi-elementin piirteitä. Muihin elementteihin voit tutustua näissä kirjoituksissa: Puu, Tuli, Maa ja Metalli.

Talvella luonto lepää ja kaikki on kääntynyt enemmän sisäänpäin, myös me ihmiset. Saatamme olla herkempiä ja tunteellisempia, mikä on otollista aikaa tutkiskella itseään. Talvella saa unelmoida isosti, levätä ja rentoutua. Vietä aikaasi ystävien ja perheen kanssa. On myös hyvä ravita itseään monipuolisesti paljon mineraaleja ja hivenaineita sisältävillä ruuilla, kuten miedosti maustetuilla pataruuilla (ei tulisia mausteita tai yrttejä, kuten krassi, chili tai inkivääri), kypsennetyillä juureksilla, syksyllä säilötyillä hapantuotteilla ja erilaisilla kalaruuilla. Monesti ravitsevat ruuat ovat raskaita ruuansulatukselle, joten kohtuus kaikessa. Liikaa suolan ja sokerin käyttöä olisi hyvä välttää (heikentää koko elementtiä, kuten myös prosessoidut valmisruuat). Vain kahvilla ei kannata yrittää tankata lisäenergiaa keholle ja mielelle (kahvi kuumentaa ja kuivattaa kehoa). Juo ennemmin vettä ja tauota päivääsi. Talvella liike pitää meidät lämpiminä mutta liike voi olla hyvinkin lempeää joogaa ja meditointia. Tee itsellesi mieluisia asioita.

Lämpöä ja lempeyttä talveesi: luota tulevaan.

Kiinalaisessa kalenterissa siirrytään 23.1.2023 Vesi Jäniksen vuoteen: jäniksen ominaisuuksia ovat nopeudesta huolimatta kärsivällisyys ja lempeys. Viisaus, joka asuu meissä muuttaa pelon ja epäilyksen luottamukseksi. Vesielementin tunne onkin pelko, joka sinällään on tarpeellinen tunne mutta pelko ei saa hallita koko elämää:  silloin odottaa koko ajan asioiden menevän pieleen ja on ikään kuin varpaillaan koko ajan. Henkisellä tasolla vesielementtiin liittyy myös stressin tunne ja tahdonvoima puskea eteenpäin erilaisissa tilanteissa. Hyppäätkö vai punnitsetko etukäteen kaikki skenaariot tarkasti?

Talven ja veden elimet ovat Munuaiset ja Virtsarakko. Virtsarakkokanavan pisteet alkavat silmien alueelta ja kulkevat läpi selän (selkärangan molemmilla puolilla), pakaroissa, jaloissa ja viimeinen, 67 akupunktiopiste on pikkuvarpaissa. Erityisesti kireydet ja tukahdutetut tunteet saattavat heijastua niskan ja selän alueella kipuna. Pidä siis huolta kehonhuollostasi ja ilmaise tunteitasi. Virtsarakon tehtävä on varastoida ja poistaa virtsaa kehostamme sekä erotella ohutsuolen lähettämistä sameista nesteistä mahdolliset viimeiset kirkkaat nesteet taas kiertoon ja käyttöön kehossamme. Vesielementin fysiologiset vastaavuudet liittyvät myös aivojen, keskushermoston ja luuston rakenteeseen sekä elimistön hormonitoimintaan. Munuaiset hallitsevat veden kuljetusta ja transformaatiota monin tavoin kehossamme.

 

Viiden elementin kehä vuodenajoittain. Vesi-elementin hyvinvoinnissa korostuvat Munuaisten ja Virtsarakon vointi. Kuva: Kaye Rooney akupunktio.

Vesi-elementin ihmisissä on paljon herkkyyttä ja monesti tämä herkkyys on elämää suuresti rikastuttava voimavara. Epätasapainossa Vesi-elementin ihmisellä on pelokkuutta, uupumusta ja syrjään vetäytymistä liikaa. Tasapainoinen Vesi-ihminen on täynnä tahdonvoimaa, määrätietoisuutta ja uteliaisuutta.

Ovatko Vesi-elementin fyysiset tai henkiset piirteet dominoivimpia sinussa? Meissä kaikissa on piirteitä eri elementtien henkisistä ja fyysistä ominaisuuksista mutta yksi elementti on usein meissä voimakkain ja tulee eniten esille.

Tunnistatko itsessäsi tai läheisissäsi paljon alla olevia Vesi-elementin piirteitä? Piirteitä on enemmänkin mutta tässä listassa on 30 Vesi-ihmisen piirrettä. Vesi-elementin ihmisillä korostuvia piirteitä:

 • Ruumiinrakenteeltaan hoikka: kapeat olkapäät ja leveämmät lanteet. Pitkät sormet ja varpaat.
 • Veistetyt piirteet. Voi olla kotkannenä. Korvat dominoivat kasvoja.
 • Joko erityisen suoraselkäinen tai kumara asento
 • Tumma sävy silmien ympärillä tai alla, silmäpussit
 • Lapsena herkkä, sulkeutunut ja surumielinen
 • Kuulo-ongelmia, esimerkiksi tinnitus tai kuulon aleneminen. Taipumus korvatulehduksiin.
 • Hammasongelmia: paljon reikiä tai heikot hampaat
 • Hiukset putoilevat helposti ja ovat ohentuvat, kuten muukin karvoitus
 • Taipumus virtsatien-, emätin- ja hiivatulehduksiin
 • Alaselkäongelmia (kipua, väsymystä, venähdyksiä)
 • Hauraat nivelet, saattaa olla osteoporoosia tai luiden muuta haurastumista
 • Sairauksia tai vaivoja jotka pahenevat kylmässä talviaikana
 • Korkea verenpaine tai huimausta
 • Saattaa eristäytyä muista liikaakin ja näyttäytyvät vetäytyvinä tarkkailijoina (ajautuu ulkopuoliseksi, saattaa olla sosiaalista kömpelyyttä).
 • Osaa olla puolueeton monissa tilanteissa
 • Työskentelee mieluiten yksin, hyvä keskittymiskyky
 • Vaatimaton, säästäväinen, ei pidä pinnallisuudesta
 • Pelkää joskus kadottavansa itsensä muiden vaikutuksesta
 • Pitää älyllisistä harrastuksista
 • Utelias, joskus vainoharhaisuutta, varovainen ja järkevä
 • Konfliktitilanteet ahdistavat ja tuntuvat pahaenteisiltä
 • Haluaa ratkaista ongelmia itse
 • Saattaa käyttäytyä joskus tahdittomasti tai töykeästi
 • Muut pitävät joskus Vesi-ihmisiä outoina koska heillä on vankkumattomat mielipiteensä
 • Voi olla vaikeaa luottaa ihmisiin ja tulevaisuuteen (pelko varjostaa ajattelua)
 • Toisaalta haluaa rikkoa pelkotuntemuksia ja hakee räväkkää toimintaa
 • Saattaa masentua tai uupua esimerkiksi liiasta työnteosta tai ajatustyöstä (ei tunnista omia voimavarojaan)
 • Suurimmat pelot liittyvät korkeisiin paikkoihin, veteen, pimeyteen ja kuolemaan
 • Parhaimmillaan on paljon sisäistä rohkeutta ja tahdon-/ elinvoimaa
 • Ei pidä talvesta ja kylmästä tai rakastaa näitä

Lähteet:

Elson M. Haas, M.D.: Staying healthy with the seasons

Denis Vinokur: Tuli, Maa, Vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä

Kiinalaisen lääketieteen akatemian luennot