Kevät kiinalaisittain: PUU-elementin aika

Kevät on täällä, vihdoinkin. On aika iloita ja loistaa kuin aurinko.

En tiedä teistä muista mutta itsestäni talvi on tuntunut erityisen pitkältä, raskaalta ja pimeältä, joten otan ilolla vastaan auringon, valon sekä pitenevät päivät. Tulen käsittelemään blogissani jokaisen vuodenajan piirteitä luonnossa ja meissä ihmisissä. Aloitan kevään tarkastelulla: tässä kevätsiivouksessa ei pestä ikkunoita mutta ehkä saat näkökulmia oman elämäsi, tapojesi ja hyvinvointisi tueksi.

Tarkastelen tässä kirjoituksessa kiinalaisen lääketieteen pohjalta

 • Viiden elementin teoriaa (jota voidaan hyödyntää diagnostiikan muodostamisessa/ hoidoissa) aloittaen kevään elementistä eli PUUSTA
 • Miten Puu-elementin fyysiset ja henkiset piirteet tulevat esille meissä, kenties sinussakin. Onko Puu-elementti dominoivin sinussa? Tähän on kenties helpompi vastata kun olen käynyt läpi kaikki viisi elementtiä vuoden kuluessa mutta aloitetaan Puu-elementistä.

 

Viiden elementin kehä vuodenajoittain. Puu-elementin hyvinvoinnissa korostuvat Maksan ja Sappirakon vointi. Kuva: Kaye Rooney akupunktio.

Kevät on hyvää aikaa tarkastella omaa elämää ja tehdä uusia suunnitelmia. Mitä haluat siivota elämästäsi? Mitä haluat vielä tänä vuonna tapahtuvan? Tämä voi olla uudistumisen alku. Anna myös unelmiesi puhjeta kukkaan. Talven jälkeen on istutusten aika. Luonto herää vihreyteen ja vehreyteen, ehkä mekin voimme kasvaa ja kukoistaa vaikkapa ihmissuhteissamme, työssämme, urheilussa tai opinnoissamme.

Viiden elementin (tai vaiheen) teoria – kevään elementti: Puu

Yleistä teoriasta

Teorian juuret ovat muinaisessa Kiinassa ja sitä on kehitetty vuosituhansien kuluessa. Huomattiin että fyysisen terveyden lisäksi henkisellä hyvinvoinnilla ja positiivisella asenteella voitiin välttää sairauksia ja edistää onnellista elämää. Viiden elementin teorian pohjalta kiinalaisessa lääketieteessä pystyttiin muodostamaan ensimmäisen kerran ihmisen fysiologiaa ja sairauksien kehittymistä koskevia lakeja. Elementit on nimetty luonnonkäsitteiden pohjalta ja niitä käytetään liitettäessä yhteyksiä esimerkiksi ihmisten käyttäytymistapoihin, oireiden ilmenemismuotoihin tai sisäelinten toimintaan.

Viisi elementtiä ovat Puu, Tuli, Maa, Metalli ja Vesi. Alun perin elementeillä määriteltiin kehotyyppejä, jotka kertoivat ihmisten fyysisestä rakenteesta ja sairastumistaipumuksista. Myöhemmin psyyken syvemmän tuntemuksen myötä niihin liitettiin myös luonteeseen liittyviä piirteitä ja henkisiä ominaisuuksia.

Jokaisella ihmisellä on usein yksi elementti, joka on perittyjen ja hankittujen ominaisuuksien vuoksi dominoivin henkisessä, mentaalisessa ja fyysisessä elämässä. Tämän elementtityypin kautta voi katsoa maailmaa. Elementtityyppi heijastuu omissa näkemyksissämme, odotuksissamme, persoonallisuudessamme, merkittävissä päätöksissä, fyysisissä vaivoissa ja tunne-elämämme vaihteluissa. Voimme tarkastella esimerkiksi malleja siitä, mikä laukaisee meissä stressin ja miten reagoimme näissä stressitilanteissa. Hyvin ajankohtaista viimeisen reilun kahden vuoden aikana kun virus ja sotatilanne ovat aiheuttaneet tunnetilojen vaihteluja meissä.

Luonnonominaisuudet ovat määrittäneet elementit. Tuli liittyy kesään, aurinkoon, lämpöön ja ilmaisuun. Maan energia on vakaa, tukeva ja ravitseva ja liitetään myös biologiseen äitiin. Metalli on syksyn energiaa: kun puut pudottavat lehtensä, energiamme kulkee sisäänpäin, itseemme. Vesi on kylmää ja hiljaista voimaa, joka sopeutuu viisaudessaan ympäristöön. Puu-elementin energia liikkuu alhaalta ylöspäin ja laajenee. Puu on kevään elementti ja liittyy myös uudelleensyntymiseen.

Kiinalainen lääketiede on kokonaisvaltaista luonnonlääketiedettä koska sen oppi korostaa erityisesti ihmisen eri osien ja tasojen välisiä toiminnallisia suhteita osana kokonaisuutta. Ainoastaan kiinalaisen lääketieteen pohjalta ei voi kertoa paljon maksan rakenteesta, mutta on mahdollista ymmärtää maksan, turhautumisen ja ruoansulatuselimistön välisistä suhteista. Voidaan selvittää ja ymmärtää sairauksien takana olevia tekijöitä.

Viisi elementtiä on kuitenkin vain yksi diagnostinen menetelmä, jota esimerkiksi akupunktiohoitaja voi halutessaan hyödyntää valitessa neuloituspisteitä. Teorian avulla on pystytty järjestämään asioita ja ymmärtämään niiden välisiä suhteita eri aloilla (kuten maataloudessa), ei vain lääketieteessä. Tällainen järjestäminen ja kategorisointi on usein ihmismielelle helposti lähestyttävä teoria. Kuten kaikista teorioista, tästäkin voi ottaa omaan tapaansa harjoittaa sen mikä tuntuu sopivalta ja toimivalta.

Käytän Viiden elementin teoriaa työssäni osana ihmisten tarkastelua eri näkökulmista: esimerkiksi millaisia fyysisiä ja henkisiä piirteitä näen/ koen heistä (millainen kehonrakenne & puheääni/ äänenpaino on, miten asiakas esimerkiksi laittaa vaatteensa tuolille (viikkaako vaatteet, heittääkö vaatteet tuolille/ lattialle myttyyn tms.) Teoriaa hyödyntäen koen ymmärtäväni paremmin ihmisten erilaisia persoonallisuuksia ja ydintä (miksi joku ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla). Teoria auttaakin ymmärtämään paremmin erilaisia käytös- ja toimintatapoja ja pystyn lähestymään ihmisiä tarvittavalla tavalla: olemme kaikki erilaisia, omia persooniamme ja tätä täytyy kunnioittaa.

Toimiston ulkopuolella huomaan joskus uppoutuvani ihmisten tarkasteluun esimerkiksi istuessani kahvilassa tai kävellessäni kadulla. Millaisia piirteitä ihmisistä nousee mielestäni esille ja miten voisin hyödyntää tätä tulkintaa työssäni? Tarkempi tulkinta toki vaatii perusteellisempaa haastattelua ja havainnointia mutta ulkoiset piirteet ja toimintatavat kertovat paljon myös täysin tuntemattomista ihmisistä, esimerkiksi miten resonoimme ympäröivän maailman kanssa, jonka osa olemme.

Puu-elementin piirteet ihmisessä: dominoiko tämä elementtityyppi sinussa?

Kaikissa meissä on piirteitä kaikista yllämainituista viidestä elementistä (esimerkiksi ulkoiset piirteet: kasvojen rakenne & kehonrakenne, tapamme puhua ja käyttäytyä muiden ihmisten seurassa yms.) Usein kuitenkin joku elementeistä on dominoivin eli konstitutionaalinen elementtimme. Tämä kertoo persoonallisuudestamme, tavastamme reagoida asioihin tai tehdä asioita sekä alttiudestamme tiettyihin fyysisiin vaivoihin. Tietyn elementin ihmiset ovat usein samantyyppisiä kehonrakenteeltaan ja henkisiltä piirteiltään.

Kun yksi elementti on epätasapainossa, ilmenee häiriöitä kaikissa asioissa jotka kuuluvat sen alle. Yksi epätasapainossa oleva elementti vaikuttaa aina myös muihin elementteihin, sillä mikään ei ole erillistä. Toisaalta myös epätasapainon korjaamisen aloittaminen yhdestä elementistä tasapainottaa aina myös muita ja siten koko kehoa.

Kaikissa elementtityypeissä on siis alttiuksia negatiivisille asioille, kuten sairauksille tai tunnemaailman häiriöille, mutta ne tuovat mukanaan myös positiivisia asioita meidän luonteenpiirteidemme tai vahvuuksiemme kautta. Mikään elementti ei ole huonompi tai parempi kuin toinen. Konstitutionaalinen elementtimme on se, jolla on suurin mahdollisuus mennä epätasapainoon, ja yleensä se ensimmäisenä meneekin. Tämän elementin kanssa meillä on vaikeinta pysyä tasapainossa.

Elementtimme voi myös muuttua iän myötä (mikä elementti dominoi) ja vuodenajat saattavat vaikuttaa elementteihin. Usein kuitenkin pidemmällä aikavälillä meissä korostuvat uudelleen ja uudelleen tietyn yhden tai kahden elementin vaikutukset.

Kuva: Cinnabar Acupuncture.

Tunnistatko itsessäsi joitakin näistä Puu-elementin ihmisiin liitetyistä fyysisistä ja henkisistä piirteistä: (tässä vain muutamia esimerkkejä!)

 • Kehonrakenne lihaksikas tai atleettinen, leveät hartiat, olemus jäntevä
 • Iho paksu, vähän karkea. Voi olla vähän vihertävä, erityisesti silmien ja suun ympärillä.
 • Silmät ovat suuret ja katse on suora
 • Silmät usein punaiset, kutiavat tai vuotavat. Sumea näkö (varhainen likinäköisyys)
 • Kädet ovat kovat ja nivelet suuret, kuin puun oksat
 • Iho on rasvainen, erityisesti kasvoissa, nenässä ja päänahassa
 • Kynnet joko vahvat tai hyvin heikot jotka katkeilevat ja lohkeavat helposti, valkoisia pilkkuja
 • Kroonista päänsärkyä tai migreeniä, erityisesti ohimoilla ja pään sivuilla
 • Kroonista kireyttä niskassa ja hartioissa
 • Iskiaskipuja (säteilevää kipua alaselästä alas jalkaa pitkin)
 • Taipumus lihas-, lihaskalvo- ja jänneongelmiin (kireydet, vammat). Saattaa olla myös hermostollisia ongelmia.
 • Keho reagoi usein positiivisen nopeasti erilaisiin kehohoitoihin (hieronta, akupunktio yms.)
 • Ruoansulatushäiriöitä; närästystä, ummetusta tai haavaumia
 • Kuukautisongelmia: voimakkaita kramppeja, epäsäännöllinen kierto, PMS-oireita kuten ärtymystä ja mielialanvaihteluita
 • Korkea verenpaine tai matala verenpaine (huimausta)
 • Aamuväsymystä, menee mielellään myöhään nukkumaan
 • Sopeutuu uuteen, ilman että se aiheuttaa stressiä
 • Haluaa tehdä suunnitelmia, kirjoittaa asialistoja ja organisoida
 • Keskusteluissa menee usein suoraan asiaan ja on valmis tiukkoihinkin väittelyihin
 • On päättäväinen, itsevarma ja selkeä ajatuksissaan, toimii hyvin painetilanteissa
 • Taipumus ylisuunnitella ja suorittaa
 • Rakastaa erilaisia projekteja ja on jatkuvasti aktiivinen
 • Kilpailuhenkinen: haluaa mitata kehitystään lajissa kuin lajissa
 • Nauttii siitä kun saa julkista tunnustusta lahjoistaan ja saavutuksistaan
 • Arjen vastapainoksi haluaa päästellä höyryjä: käyt urheilemassa tai tekee jotain ilmaisullista
 • On usein valmis taistelemaan saavuttaakseen tavoitteensa mutta saattaa tämän varjolla joskus jyrätä muita ihmisiä
 • Löytää helposti vikoja muista ihmisistä ja kokee että on puututtava näihin
 • Kuuluu johonkin järjestöön tai organisaatioon, jonka puitteissa voi edistää oikeudenmukaisuutta tai vaikka luonnonsuojelua. Puolustaa heikompia, eikä välttämättä rauhallisesti.
 • Puhuu yleensä kovaan ääneen ja joskus jopa huutaa asiansa
 • Suurin pelko on kontrollin puute; olla avuton, rajoitettu tai jumissa
 • Pitää erittäin paljon happamista mauista (etikka, sitruuna, lime) tai ei voi sietää niitä
 • Pitää erittäin paljon vihreästä, tuulesta ja keväästä tai inhoaa näitä
 • Muiden ihmisten hitaus tai kömpelyys ärsyttää
 • Tyypillinen reaktio vaikeisiin tilanteisiin on suuttuminen: Puu-ihmisen on joskus vaikeaa kontrolloida suuttumustaan. Saattaa tukahduttaa tunteitaan ja pitää ne sisällään, mikä aiheuttaa epätasapainoa mielessä ja kehossa.

Puu-elementillä viitataan rakenteiden kasvuun: kasvien ja puiden osalta juuriin, runkoon ja lehtiin & ihmisten osalta selkärankaan, raajoihin ja jänteisiin. Puun epätasapaino saattaa aiheuttaa meillä fyysisesti ongelmia selkärangassa tai huonoa liikkuvuutta. Esimerkiksi niveltulehdus/ nivelrikko koetaan kiinalaisen lääketieteen mukaan Puu-elementin ongelmana.

Elementit ovat silta ihmisten ja ympäristön välillä. Kevään ja puu-elementin väri on tietysti vihreä.

Puu-elementin ja kevään väri on luonnollisesti vihreä. Kasvoissa Puu-elementin epätasapaino voi näkyä vihertävänä erityisesti poskissa ja silmien ympärillä. Henkisesti Puu-elementti korostaa keväisin uusia ideoita ja luo selkeyttä sekä kykyä keskittyä.

Puu-elementin keskiössä sisäelimistä on Maksan ja Sappirakon tasapaino (vaikuttavat tunnetiloihin sekä lihasten ja jänteiden hyvinvointiin) & silmien ja ylipäänsä näön piirteet ja oireet (esimerkiksi likinäköisyys, punoitus ja kutina silmissä) korostuvat. Puu-elementin tunne on viha.

Lähteet: Kiinalaisen lääketieteen Akatemian luentomateriaali & omat muistiinpanot

Kirjallisuus:

Elson M. Haas, M.D.: Staying healthy with the seasons

Denis Vinokur: Tuli, Maa, Vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä & Terveyden kiinalainen käsikirja