Kuiva- ja liukukuppaus

Kuppaus on maailman vanhimpia tutkittuja hoitomuotoja. Vanhimmat tunnetut merkinnät kuppauksesta ovat vuodelta 3300 ennen ajanlaskumme alkua muinaisen Mesopotamian alueelta. Kiinassa vanhimmat tunnetut kirjoitukset kuppauksesta ovat Ching-dynastian ajoilta yli kahden vuosituhannen takaa. Suomessa kuppaus on tunnettu 1400-luvulta lähtien ja ensimmäiset kirjatiedot löytyvät 1500-luvun puolivälistä.

Kiinalaisessa lääketieteessä kuppausta ja akupunktiota käytetään usein toisiaan täydentävinä hoitoina. Akupunktion tavoin myös kuppauksessa pyritään säätelemään elimistön omien rauhoittavien ja kipua lievittävien hormonien (endorfiinien) eritystä. Kuppausta on kahta laatua, kuiva- ja märkäkuppausta eli veretöntä ja verellistä kuppausta. Yleisin hoitotapa on jättää kupit paikalleen hoidettavalle alueelle 5-20 minuutiksi, riippuen hoidettavasta ongelmasta ja kehoon muodostuvista jäljistä.

Kuppaus nostaa kudosta voimakkaasti ylöspäin ja on nopea sekä tehokas hoitotapa muun muassa lihasjännityksiin, aineenvaihdunnan lisäämiseen, turvotuksiin, arpikudoksen hoitoon, kosmeettisen selluliitin poistamiseen ja urheilusuorituksen jälkeiseen lihashuoltoon.

Kuppaukseen pätevät samat hoitorajoitukset kuin hierontaan. Huomioithan, että jos sinulla on runsaasti karvoitusta esimerkiksi jaloissa, selässä ja käsivarsissa, suosittelen ajamaan karvat pois muutama päivä ennen kuiva- ja liukukuppausta. Kupit eivät tartu karvaiseen ihoon kiinni ja liu’uttaminen ei onnistu.

Kuivakuppaus

Kuivakuppauksessa ihoon ei tehdä haavoja, vaan kipeiden kohtien päälle asetetaan kuppeja, esimerkiksi lasi-, muovi-, kumi- tai silikonikuppeja. Tarvittaessa kuppien sisälle voidaan laittaa magneettinavat tai akupunktioneuloja lisästimuloimaan kipupisteitä. Kupit kiinnitetään iholle usein painamalla kuppia kasaan, palavan vanun tai ilmapumpun avulla, jolloin kupin sisälle muodostuu alipaine. Paine vetää pintaan vanhaa, stagnoitunutta verta ja kuona-aineita, mistä pintaverenkierto pystyy siirtämään ne poistoon elimistöstä luonnollisella tavalla hikoilun ja virtsaamisen kautta. Kuppaus tuo uutta verta ja happea hoidettavalle alueelle sekä rentouttaa ja auttaa lihaksia palautumaan esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen.

Kuppausjäljet kertovat, mistä ongelma johtuu (onko kyseessä lihaskireys, vanha trauma, hermostoperäinen ongelma tms.), ongelma-alueen tarkan sijainnin ja ongelman vakavuusasteen. Kuppausjäljet häviävät useimmiten 3-7 päivässä, mutta jos olet esimerkiksi mustelmaherkkä, saattaa jälkien häviämiseen mennä pidempikin aika.

Liukukuppaus

Liukukuppauksessa kuppeja liu’utetaan iholla (tarvittaessa jätän niitä myös paikoilleen). Liukukuppaus vaatii aina iholle öljyn auttaakseen kuppien liukumista. Käytän liukukuppauksessa kookos- tai valkoöljyä valintasi mukaan. Valkoöljy sopii erityisen herkälle iholle. Liukukuppauksessa sinun on kerrottava tuntemuksistasi hoidon aikana, sillä kuppien imua sekä liikkeen nopeutta säädellään tuntemustesi mukaan.

Hoidossa ei rikota ihoa, eikä rikkinäistä tai tulehtunutta ihoa käsitellä. Myös liukukuppauksesta saattaa jäädä vaarattomia jälkiä iholle.

Lue lisää kuppauksesta blogistani.

Hinnat

Kuiva- ja liukukuppaushoitojen hinnat

  • 30 min 37 €
  • 45 min 47 €
  • 60 min 59 €
liukukuppaus
VARAA AIKAOTA YHTEYTTÄ