Loppukesä kiinalaisittain: MAA-elementin aika

Viiden elementin teoriassa loppukesä on MAA-elementin aikaa. Tämä elementti on tärkeä vaikka sen ajanjakso onkin melko lyhyt ennen kuin siirrytään syksyyn ja Metalli-elementin aikaan. Loppukesä tai ”intiaanikesä” on aikaa, jolloin usein on mystisiä lämpöaaltoja ja kosteutta. Tällainen loppukesä meillä onkin ollut Suomessa: kuuman kostea. Tämä ajanjakso on tärkeää valmistautumisen aikaa syksyn ja talven töihin. Luonto on rikkaimmillaan ja täysi: omenat ja juurekset odottavat sadonkorjuuta ja me palaamme viimeistään nyt takaisin töihin tai opiskeluiden pariin. On uusien suunnitelmien aika.

 

Viiden elementin kehä vuodenajoittain. Maa-elementin hyvinvoinnissa korostuvat Pernan ja Mahalaukun vointi. Kuva: Kaye Rooney akupunktio.

 

Tässä tekstissä käsittelen loppukesää kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Loppukesää kohti mentäessä Tuli-elementti vaihtuu MAA-elementtiin. Kiinalaisessa lääketieteessä Viiden elementin teoriaan kuuluu käsitys viidestä vaiheesta luonnon kiertokulussa vuoden aikana. Vuodenajat alkavat aiemmin kuin meidän gregoriaanisessa kalenterijärjestelmässämme ja tästä syystä kesäkin jakautuu alku- ja loppukesän erillisiin elementteihin. Loppukesän Maa-elementin ajanjakso on lyhyempi ennen kuin toivotamme syksyn tervetulleeksi. Lue tarkemmin Viiden elementin teoriasta aiemmasta postauksestani.

Äiti Maa ei anna meille ainoastaan satoa ja ruokaa – maa on tuki jalkojemme alla, vakautta, jonka varaan voi rakentaa. Maassa on leposijamme kun sen aika koittaa. Kun olemme hyvin maadoittuneet, olemme tasapainossa kaiken kanssa. Maa tasapainottaa kaikkia muita elementtejä (Puu, Tuli, Metalli ja Vesi): muut elementit kiertävät ikään kuin kehää Maan ympäri linkittyen toisiinsa ja Maahan. Koska Maa on kaiken keskiössä se on jokaisen neljän vuodenajan taitteessa läsnä: se pyrkii harmoniaan kaiken ympärillä olevan kanssa.

Loppukesä saattaa olla monelle meistä muutoksen aikaa, samoin kuin luonnolle. Tällä lyhyellä ajanjaksolla on piirteitä kaikista vuodenajoista ja sääkin voi olla kylmää, kuumaa tai kosteaa. Tässä hetkessä on tärkeää fokusoida asioita ennemmin kuin olla osana mahdollista kaaosta ympärillä (oli kyseessä sitten vaikka työ tai ihmissuhteet).

Äiti Maan satoa.

Perna ja Mahalaukku liitetään Maa-elementtiin. Kiinalaisessa lääketieteessä Perna on hyvin keskeinen sisäelin ja sen energia vaikuttaa merkittävästi koko kehoomme. Perna jakaa ruuasta saamamme energian läpi kehon: muut sisäelimet ovat tästä riippuvaisia. Maa-elementin liittyessä vuodenaikojen sykliin, se säätelee naisilla myös kuukautiskiertoa – säännöllisyyttä, veren virtausta kehossa ja veren määrää. Jos kierron kanssa on ongelmia (kipua, epäsäännöllisyyttä, runsasta vuotoa tms.) tämä viittaa usein Maa-elementin tai Pernan heikkouteen tai liikaan vahvuuteen.

Mahalaukku vastaanottaa ruuan ja antaa sen energian Pernan jaettavaksi muulle keholle. Mahalaukun herkkyys saattaa johtua ruoka-aineista/ ruuansulatuksesta mutta myös muusta ”sulattamisesta”, mitä sen on käsiteltävä. Maha saattaa reagoida voimakkaasti ajatuksiimme ja tunteisiimme.

Ovatko Maa-elementin fyysiset tai henkiset piirteet dominoivimpia sinussa? Meissä kaikissa on piirteitä eri elementtien henkisistä ja fyysistä ominaisuuksista mutta yksi elementti on usein meissä voimakkain ja tulee eniten esille. Maa-elementti on dominoivin piirteeni. Tämän elementin kautta olen oppinut ymmärtämään omia toimintatapojani ja ominaisuuksiani.

Tunnistatko itsessäsi tai läheisissäsi paljon alla olevia Maa-elementin piirteitä? Piirteitä on enemmänkin mutta tässä listassa noin 40 Maa-ihmisen piirrettä. Maa-elementin ihmisille on tärkeää löytää sopiva tehtävä ihmisten parista, jotain mikä selkeyttää heidän omaa paikkaansa ja tekee heidät näkyväksi. Silloin he kykenevät muuttamaan suuntaansa menettämättä tasapainoaan ja kohdistamaan toimintansa ympäristöön niin että tukipiste on tukevasti kiinni maassa.

 • Tanakkarakenteinen, ”lihaisa”, leveät lanteet ja olkapäät
 • Iho on sileä ja pehmeä
 • Lyhyt keho (lyhyt kaula, lyhyet sormet, lyhyet jalat)
 • Neliömäiset tai pyöreät kasvot (paksut posket)
 • Suu ja huulet dominoivat kasvoja tai ovat ohuet
 • Paksua limaa suussa, nenässä ja kurkussa
 • Suonikohjuja, astma, peräpukamat ja/ tai kohdun kasvaimia
 • Kuukautishäiriöitä (turvotusta, epäsäännöllisyyttä, vetämätön olo…)
 • Saattaa olla anemiaa/ väsymystä
 • Liiallinen ruokahalu
 • Ali- tai ylipainoa, paino saattaa heitellä
 • Uneliaisuus aterian jälkeen
 • Pitää makeasta ja hiilihydraateista tai ei voi sietää näitä
 • Otsapäänsärkyjä, yleensä liittyvät murehtimiseen
 • Alttius nesteturvotukseen (iho pehmeä ja tuntuu pullealta)
 • Röyhtäilee paljon
 • Paino nousee helposti ja sitä on vaikea tiputtaa
 • Vaikea sanoa asioihin EI
 • Halu auttaa muita (sisäsyntyistä tai tapa tehdä itsensä korvaamaattomaksi)
 • Saattaa mielistellä muita ja toimia liiankin sympaattisesti (tarjota apua enemmän kuin sitä tarvitaan)
 • Välttelee konflikteja (saavat pois tolaltaan)
 • Arvostaa uskollisuutta ja sitoutumista ja odottaa ystävien ja perheen käyttäytyvän samalla tavalla
 • Sopeutuu erilaisiin tilanteisiin ja pystyy muovaamaan itseään
 • Voi olla erilainen eri ihmisten seurassa
 • Yleensä pitää ongelmien ratkaisemisesta  ja siitä että voi auttaa muita heidän ongelmissaan
 • Usein identiteettikriisi, ei tiedä kuka on
 • Yrittää joskus olla kaikkea kaikille
 • Empaattinen: osaa asettua toisten ihmisten asemaan
 • Saattaa juosta muiden menojen mukana silloinkin, kun ei enää jaksaisi vaan kaipaisi lepoa
 • Hyvinvoidessaan on energinen, rento ja ystävällinen
 • Ei osaa asettaa rajoja itselleen
 • Kukoistaa rauhallisissa paikoissa, esimerkiksi luonnossa
 • Ei osaa pyytää sitä mitä tarvitsee
 • Tuntee itsensä usein ulkopuoliseksi
 • Laittaa muiden tarpeet omien edelle
 • Tekee ihmisläheistä työtä, on esimerkiksi hoitaja tai terapeutti (ratkaisee muiden ongelmia)
 • Kokee joskus että häntä ei ymmärretä tai arvosteta
 • Tarvitsee vakautta/ tasapainoa elämäänsä
 • Epäilee itseään helposti
 • Huolehtiminen – jatkuva pohdinta asioista, jotka ovat tai tulevat tapahtumaan
 • Pitää johtamisesta mutta ei halua olla valokeilassa
 • Tahdikas eri tilanteissa
 • Välillä jumissa asioiden kanssa
 • Hyvä keskittymiskyky
 • Tarvitsee paljon liikuntaa
 • Joko inhoaa tai pitää todella paljon keltaisesta väristä
 • Joko inhoaa tai pitää todella paljon loppukesän kuuma-kosteasta ilmasta

Tutustu muihin elementteihin aiemmissa postauksissani: PUU & TULI

Lähteet:

Elson M. Haas, M.D.: Staying healthy with the seasons

Denis Vinokur: Tuli, Maa, Vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä & Terveyden kiinalainen käsikirja

Kiinalaisen lääketieteen akatemian luennot