Syksy kiinalaisittain: METALLI-elementin aika

Tervetuloa syksy! Kiinalaisessa kalenterissa siirryttiin syksyn aikaan 23.9.22 (syyspäiväntasaus) eli Metalli-elementin aikaan. Tästä eteenpäin öistä tulee pidempiä ja mennään kohti vuoden lyhintä päivää,  joka on 21.12.22 (talvipäivänseisaus). Kiinalaisessa lääketieteessä Viiden elementin teoriaan kuuluu käsitys viidestä vaiheesta luonnon kiertokulussa vuoden aikana. Tässä tekstissä asiaa Metalli-elementin piirteistä.

Kuten kevät, myös syksy on erinomainen aika puhdistautumiselle sekä henkisesti (esimerkiksi meditoimalla tai erilaisilla hengitysharjoituksilla) että fyysisesti (esimerkiksi ruokavalion kautta). Metalli-elementin aikaan kuuluu irti päästäminen: kuten puut päästävät irti lehdistään, meidänkin tulisi päästää irti vanhasta energiasta, mikä ei palvele meitä enää. Meidän pitää löytää itsellemme merkitykselliset asiat, jotka kantavat läpi talven syvyyden. Vuodenaikojen taitteissa tehdään usein isoja päätöksiä, joilla saattaa olla erityinen merkitys oman hyvinvoinnin kannalta. On aika säilöä sadonkorjuun sadot talven varalle ja siirtyä kurpitsa-aikaan kohti Halloweenia. Valmistaudumme talven tuloon ja kylmyyteen lisäämällä vaatekerroksia. Tulkoon mitä vaan, olemme valmiita.

Metalli-elementin voima on hengityksessä (Keuhkoissa) liikkeenä: hengitämme uusia asioita sisään ja päästämme ulos hengittäessä irti vanhasta. Metalli on kaikista kiinalaisen lääketieteen elementeistä (muut neljä: Puu, Tuli, Maa ja Vesi) alkemistisin: se erottelee ja leikkaa sekä on energialtaan takertuvaa. Ihmisen elämänkaaressa puhutaan kuolemasta mutta myös kuolemattomuus liittyy tähän ajanjaksoon. Luonto kuolee syksyllä syntyäkseen taas uudelleen keväällä.

 

 

Viiden elementin kehä vuodenajoittain. Metalli-elementin hyvinvoinnissa korostuvat Keuhkojen ja Paksusuolen vointi. Kuva: Kaye Rooney akupunktio.

Metallin elimet ovat Keuhkot ja Paksusuoli. Näistä elimistä on tärkeää pitää huolta. Kiinalaisen lääketieteen mukaan Keuhkoissa asuu suru ja suru vahingoittaa Keuhkoja. Vahvat keuhkot näkyvät esimerkiksi ihon hehkussa. Fyysisesti kehosta poistuu keuhkojen, ihon ja suoliston kautta kaikki turha ja jäljelle jää puhdas aines elimistön käyttöön. Keuhkot ovat myös alttiina ulkoisille taudinaiheuttajille, jotka ilmenevät esimerkiksi ihottumina, hengitysteiden oireina ja joskus ruoansulatusvaivoina kehossa.

Metalli-elementin ihminen tutkiskelee useasti, mitä voi saavuttaa tai säilyttää elämässään. Hänen hyvinvointinsa pohja rakentuu pitkälti itsekunnioitukselle ja muiden arvostukselle ja positiiviselle palautteelle eri ympäristöissä: töissä ja harrastuksissa. Ollessaan tasapainossa, hän kokee elämänsä rikkaaksi, laadukkaaksi ja merkitykselliseksi.

Ovatko Metalli-elementin fyysiset tai henkiset piirteet dominoivimpia sinussa? Meissä kaikissa on piirteitä eri elementtien henkisistä ja fyysistä ominaisuuksista mutta yksi elementti on usein meissä voimakkain ja tulee eniten esille.

Tunnistatko itsessäsi tai läheisissäsi paljon alla olevia Metalli-elementin piirteitä? Piirteitä on enemmänkin mutta tässä listassa reilut 30 Metalli-ihmisen piirrettä. Metalli-elementin ihmisillä korostuvia piirteitä:

 • Ruumiinrakenteeltaan symmetrinen: pitkät kädet ja jalat sekä kapeat olkapäät. Rinnan alue pieni. Pienet luut.
 • Veistetyt tai sirot piirteet. Nenä dominoi kasvoja, pitkä ja selväpiirteinen.
 • Saattaa olla kumara selkä
 • Käsien iho kuiva ja karkea, kylmänarat. Kuiva ja kutiseva iho, johon tulee ryppyjä ennenaikaisesti.
 • Iho valkoinen ja kirkas
 • Hiukset kuivat ja elottomat, katkeilevat
 • Kuiva, ärsyyntynyt kurkku ja nenä. Nenän polyyppeja ja ihottumia.
 • Ei hikoile juurikaan vaikka olisi kuuma
 • Poskionteloiden ongelmia: nenän ja poskionteloiden tukkoisuutta, kroonisia infektioita
 • Heinänuhaa, (allergista astmaa) tai muita allergioita, myös ruoka-allergioita tai yliherkkyyksiä
 • Krooninen keuhkoputkentulehdus
 • Suolistohäiriöitä: ripulia, ummetusta tai vaihtelevasti molempia
 • Selkärangan ja nivelien ongelmia: jäykkyyttä, kankeutta, kroonista nivelkipua, reumaoireita
 • Reagoi herkästi muutoksiin ilmastossa, erityisesti jos ilmasto on erityisen kostea tai kuiva. Yskimistä.
 • Saattaa olla laktoosi-intoleranssi, psoriasis tai kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Nousee mielellään aikaisin mutta tarvitsee paljon unta. Väsyy päivän aikana.
 • Saattaa sekoittaa keskenään omistamisen ja nautinnon merkityksen hyvinvoinnilleen: esimerkiksi täyttää kirjahyllynsä kirjoilla (viisaudella) mutta ne jäävät kuitenkin odottamaan lukemistaan hamaan tulevaisuuteen. Pitää kauniiden asioiden keräilystä.
 • Näyttää ulkoisesti aina siistiltä ja pitää ympäristönsä siistinä
 • Erittäin korkeat moraaliset arvot, asettaa itsensä usein moitteiden yläpuolelle ja pitää itseään virheettömänä
 • Tehokas ja järjestelmällinen: listojen tekeminen tärkeää. Ei ole aikaa diibadaaballe. Epäjärjestys saa aikaan epämukavan olon töissä ja vapaalla.
 • Muutama läheinen ystävä tai ihmissuhde riittää. Fokus enemmän itsessä, ei muiden asioissa ja voinnissa. Kääntyy sisäänpäin sairastuessaan: ei halua vaivata muita ongelmillaan.
 • Joskus tiukka pilkunviilaaja (perfektionistinen), ei kovin spontaani. Elää järjestelmällisen tarkasti.
 • Ei pidä väkijoukoista, jonottamisesta tai liikenteestä. Pelkää kaaosta.
 • Pelkää ajoittain tartuntoja ja bakteereita: toisen ihmisen lasista juomista, ravintolan ruokailuvälineiden käyttämistä ja julkisten vessojen käyttämistä
 • Kuvaillaan joskus tunteettomaksi: sosiaalisissa tilanteissa usein jäykkä ja hieman virallinen. Ei halua joutua keskelle muiden ihmisten draamoja.
 • Joskus vaikea vastaanottaa negatiivista palautetta
 • Henkiset harjoitteet ja henkinen lähestyminen elämään kiinnostavat
 • Pitää ongelmanratkaisutehtävistä (töissä), arvoituksista ja palapeleistä
 • Tuntee joskus musertavaa surua, erityisesti vaikeissa tilanteissa
 • Pitää kirpeistä ja pistävistä/ tulisista ruuista tai ei voi sietää niitä
 • Rakastaa syksyä tai ei voi sietää tätä ajanjaksoa

Lähteet:

Elson M. Haas, M.D.: Staying healthy with the seasons

Denis Vinokur: Tuli, Maa, Vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä & Terveyden kiinalainen käsikirja

Kiinalaisen lääketieteen akatemian luennot