Akupunktio avuksi – vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Acu1

Akupunktio sanana on monelle tuttu mutta mistä akupunktiossa oikeastaan on kyse? Mikä on tämä tuhansia vuosia vanha hoitoperinne?

Te kysyitte, minä vastaan. 10 eniten kysyttyä kysymystä akupunktiosta.

Kuva: Sanna Linjos.

Mitä akupunktio on?

Hoitomuoto, jossa hermopäätteitä ärsytetään ihon läpi pistetyillä neuloilla. Tavoitteena on, että elimistö alkaa korjata kehon epätasapainotiloja itse: tehdään mikrovaurio kudokseen, johon keho alkaa reagoimaan. Neulaärsyke välittyy hermoja pitkin selkäytimeen, aivojen eri keskuksiin ja autonomiseen hermostoon.  Elimistön puolustusjärjestelmä ja kivunlievitysmekanismit aktivoituvat, ja elimistöön vapautuu välittäjäaineita ja hormoneja. Mikrovauriot kudoksissa vilkastuttavat verenkiertoa ja saavat kudokset rentoutumaan.

Kiinalaisessa lääketieteessä hoito on kokonaisvaltaista: fyysisen kehon lisäksi hoidetaan usein psyykkisiä häiriötiloja, kuten huonolaatuista stressiä, joka taas voi triggeröidä kehossa esimerkiksi erilaisia kiputiloja tai hengenahdistusta. Kiinalaisen lääketieteen mukaisesti pyritään vaikuttamaan myös meridiaaneissa (energiakanavissa) energian/ elämänvoiman (Qi) kulkuväyliin ja tasapainottamaan kehoa.

Millainen on akupunktioon tulijan muistilista?

Ennen hoitoa:

  • Laita päällesi rennot, ei puristavat vaatteet: tuntuvat usein mukavimmilta päällä neuloituksen aikana.
  • Syö jotain pari tuntia ennen akupunktiota mutta ei ähkyyn asti.
  • Käy vessassa (tyhjennä rakko, helpompi rentoutua).
  • Vältä alkoholia tai suuria määriä kahvia (kuivattavat ja vaikuttavat nestekiertoon).
  • Huomioi akupunktion mahdollinen vaikutus verenluovutukseen, jos käyt luovutuksissa säännöllisesti.
  • Ota yhteyttä hoitajaasi, jos jokin akupunktioon liittyvä asia mietityttää.

Hoidon aikana:

  • Sinun ei tarvitse huolehtia mistään. Voit rentoutua ja kertoa mahdollisista tuntemuksistasi hoidon aikana. Hoitajasi on läsnä juuri sinua varten.

Hoidon jälkeen:

  • Jos mahdollista, varaa ainakin hieman omaa aikaa, erityisesti ensimmäisten hoitokertojen jälkeen. Kehosi saattaa kaivata lepoa. Reaktiot akupunktioon ovat aina yksilöllisiä.
  • Vältä raskasta fyysistä rasitusta ja saunomista samana päivänä.
  • Jos käyt hoitosarjassa, voit halutessasi tehdä muistiinpanoja mahdollisista oireista hoitokertojen välillä ja kertoa niistä hoitajallesi.

Mitä akupunktiolla voidaan hoitaa?

Maailman terveysjärjestö WHO on listannut yli 400 hoitokohdetta, joihin akupunktiota voidaan käyttää. Vahvinta tutkimusnäyttöä on 8 eri sairauden hoidossa: allerginen nuha, kemoterapian aiheuttamat pahoinvointi ja oksentaminen, krooninen alaselkäkipu, päänsärky (jännitysniskasta johtuva tai krooninen), polven nivelrikko, migreenin ennaltaehkäisy sekä leikkausten jälkeinen pahoinvointi ja kipu. Kohtalaista näyttöä on 38:n eri sairauden hoitamisesta.

Moni ajattelee akupunktion hoitavan ainoastaan fyysistä kipua mutta neuloituksilla hoidetaan lisäksi psyyken tai kiinalaisittain Shenin ongelmia: unettomuus, masennus, ahdistus, stressi, jännitys- ja pelkotilat… Monissa ongelmissa taustalla on hermoston ylikuormittuminen/ alipalautuminen. Kiinalaisen lääketieteen puolella hoidetaan paljon myös vaihdevuosioireita, erilaisia riippuvuuksia, allergia- ja astmaoireita sekä hedelmättömyyttä. Akupunktio on oiva tukihoito monissa hoitoprosesseissa.

Koen vahvasti, että ihmisen hyvinvointi on aina keskiössä, turvallisen ammattitaitoisesti, omat rajansa tuntien ja tarvittaessa ohjataan aina hoitopolussa eteenpäin tai hoitoprosessia tehdään yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.

Sattuuko akupunktio?

Kyllä, ei ja ehkä. Oikein tehtynä akupunktio ei ole kivuliasta mutta kaikilla ihmisillä on erilaiset tuntemukset (neulaherkkyys). Älä siis koskaan vertaa omia tuntemuksiasi jonkun toisen kokemuksiin: kaikki kokemukset ja tuntemukset ovat yksilöllisiä. Pieni nipistys tuntuu useimmiten kun neula läpäisee ihopinnan. Joillakin neuloitusalueilla on enemmän rasvakudosta pinnassa (esimerkiksi pakaroissa), joten tuntemukset ovat varmasti erilaisia kuin esimerkiksi jalkaterän alueella, jossa kaikki luiset rakenteet ja hermot ovat enemmän pinnassa. Lähtökohtaisesti akupunktio ei kuitenkaan satu tai tuota kipua. Paineen ja sähkön tunne kehossa on joskus suotavaa: haetaan sinulle sopivaa neulatuntemusta.

Kuva: Anniina Virtanen.

Millaisia akupunktioneulat ovat?

Akupunktioneulat ovat aina kertakäyttöisiä. Ainut poikkeus on tavallisia neuloja paksumpi tulineula, jota poltetaan ja desinfioidaan käyttökertojen välissä. Käytetyt neulat laitetaan neulasäilöön (esimerkiksi erityiseen muovipurkkiin), joka toimitetaan sen täytyttyä apteekkiin. Neulat ovat alle 1 millin paksuisia (esimerkiksi 0.3 mm paksuudeltaan) ja pituudet vaihtelevat muutamista milleistä yli 10 senttiin. Neulakoko valitaan hoidettavan alueen mukaisesti. Muutamien millien pituisia minineuloja (Intradermalit) käytetään pääasiassa kasvojen kosmeettisessa akupunktiossa. Pisimpiä neuloja käytetään pakaroissa ja säären alueella. Neulojen varret voivat olla muovia, kuparia tai terästä: jokaisella akupunktiohoitajalla on omat lempineulansa. Muovipäiset neulat eivät johda sähköä, joten niitä ei voida käyttää sähköakupunktiossa (neulaa stimuloidaan sähkölaitteella).

Kuinka usein akupunktioon?

Voit tulla akupunktioon vaikka kerran kuukaudessa tai harvemminkin ihan vain rentoutumaan, ylläpitämään tai edistämään hyvinvointiasi. Ei tarvitse olla erityisiä vaivoja tai kipuja voidakseen käydä neuloituksissa. Usein kuitenkin esille nousee jotain tasapainotettavaa kehon ja/ tai mielen tasolla.

Kroonisissa, pitkäaikaisissa vaivoissa (esimerkiksi masennus, uupumus, akne, migreeni…) vaaditaan usein pitkiä hoitosarjoja (esimerkiksi 10 kerran hoitosarja alkuun) ennen kuin hoitovaikutuksia voidaan arvioida riittävästi. Kroonisissa (esimerkiksi lapsuudesta asti sairastetuissa) migreeneissä hoitojakso aikuisiässä saattaa olla puolikin vuotta: aloitetaan kerran viikossa tehtävillä neuloituksilla ja käyntikertoja harvennetaan hoidettavan tuntemusten mukaisesti. Kuten monissa muissakin hoitotavoissa, myös akupunktiolle on annettava riittävä aika ja mahdollisuus ennen kuin tuloksia voidaan arvioida täysin.

Akuuteissa oireissa (esimerkiksi yllättäen alkanut olkapääkipu tai tenniskyynärpää) akupunktio saattaa lievittää kipua jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Jälleen on kuitenkin todettava että kaikki on yksilöllistä ja hoitotulokseen vaikuttaa esimerkiksi hoitajasi valitsemat pisteet: vaihtoehtoja on usein paljon. Neuloituskerta kerrallaan edetään ja arvioidaan vaikutuksia. Hoitokertojen välissä voit tehdä muistiinpanoja tuntemuksistasi ja kertoa niistä hoitajallesi.

Neuloitetaanko lapsia ja raskaana olevia?

Kyllä. Akupunktiolle ei ole varsinaisia ikärajoja mutta vauvoilla ja pienillä lapsilla stimuloidaan pisteitä useimmiten hieromalla tai painamalla kevyesti esimerkiksi akupunktioneulojen muovisilla ohjausputkilla pisteitä. Voidaan käyttää myös akunastoja, joissa on hyvin pieni neulapiikki tai kuula, joka ei läpäise ihoa. Lapsille 5 minuuttia on jo ikuisuus olla paikoillaan mikä asettaa oman haasteensa neuloituksille. Raskaana olevilla on tiettyjä rajoituksia neuloituspisteiden osalta ennen kuin raskautta on takana 8 kuukautta tai lääkäri on antanut luvan neuloittaa näitä pisteitä. Muuten kyllä raskaana olevat ovat yhtä lailla tervetulleita akupunktioon.

Kos.akupunktio
Kulmakarvojen liftausta kosmeettisella akupunktiolla. Kuva: Milja Lehtinen.

Mitä kaikkea kosmeettisella akupunktiolla voidaan hoitaa ja kuinka usein hoidoissa tulisi käydä?

Kosmeettisessa akupunktiossa ongelmia hoidetaan kasvoneulojen lisäksi aina myös kehon neuloilla kokonaisvaltaisesti. Kosmeettinen akupunktio ei ole vain ”ryppyhoitoa” nimestään huolimatta vaan sillä voidaan hoitaa muun muassa vitiligoa eli valkopälviä, alopecia areata eli pälvikaljua, hiusten ohentumista ja kaljuuntumista, psoriaasia, purentaelimistön toimintahäiriöitä, aknea, Bellin pareesia eli kasvohermohalvausta, miliumeja eli luufinnejä (=helmenvaaleita näppylöitä ihossa), hordeolumia eli näärännäppyä (= ylä- tai alaluomen talirauhasen tulehdus), herpes simplexiä eli yskänrokkoa sekä kolmoishermosärkyä ja kasvojen kipua.

Hoidot aloitetaan usein 1-2 kerran hoitokerroilla per viikko. Vähintään yksi neuloituskerta per viikko. Pitkäaikaisissa vaivoissa, esimerkiksi aknessa suosituksena on aloittaa 10 kerran hoitosarjalla. Tuloksia tarkastellaan joka hoitokerran välissä. Ylläpitävää hoitoa voi olla esimerkiksi 1-2 kertaa kuukaudessa. Kosmeettiseen akupunktioon voi tulla myös rentoutumaan ja kirkastamaan kasvojen olemusta yksittäisellä hoitokerralla. Pysyvämpiin muutoksiin vaaditaan kuitenkin säännöllistä sitoutumista hoitokertoihin.

Akup NeulatLOW 2048x1365
Kuva: Google.

Liittyykö akupunktioon jotain riskejä/ onko haittavaikutuksia?

Osaavan ammattilaisen käsissä akupunktio on täysin turvallinen hoitomuoto. Vahvasta anatomian tuntemuksesta on iso apu ja neuloituskulmat ja suunnat käydään kouluissa läpi käytännön opetustunneilla tarkasti. Näin opiskelijana on kuitenkin todettava, että joskus neuloituspisteiden valinta on haasteellista useiden vaihtoehtojen välillä ja jälkeenpäin saattaa miettiä, että olisi sittenkin pitänyt valita toisin (jostain toisesta pisteestä olisikin saattanut olla enemmän apua) mutta tämä on osa oppimisprosessia ja toki neuloituspisteitä muutetaan myös eri hoitokerroilla.

Haittailmoituksia akupunktiosta tehdään Suomessa vuosittain erittäin vähän. En löytänyt tähän viimeisintä tilastoa ilmoituksista, mutta päivitän tilastotiedon tähän myöhemmin, jos sen löydän.

Zen Physiotherapy Acupuncture
Kuva: zenphysiotherapy.com

Miten päädyin opiskelemaan kiinalaista lääketiedettä ja mitä opintoihin sisältyy?

Olin pitkään miettinyt akupunktion kokeilemista. 2016-2017 kävin lyhyen kiinalaisen lääketieteen peruskurssin ja päädyin kokeilemaan akupunktiota länsimaisittain fysioterapiassa omaan vaivaani. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen vaikutus oli niin suuri että päätin hakea opiskelemaan sopivan hetken tullen kiinalaista lääketiedettä, joka on paljon muutakin kuin akupunktiota: kiinnosti laajempi kokonaisuus hyvinvoinnista sekä kehon että mielen tasolla. Tuhansia vuosia jatkunut hoitoperinne ja traditiot itsessään kiehtoivat. Voit lukea ensimmäisestä neuloituskerrastani tarkemmin tämän blogin ensimmäisessä postauksessa.

Kiinalaisen lääketieteen Akatemia Helsingissä valikoitui kouluksi erityisesti siksi että koulutus on Suomen laajin kiinalaisen lääketieteen ja akupunktion koulutus. Olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani vaikka välillä uin aika syvissä vesissä kaiken uuden kanssa mutta uskon että tämä polku on tällä hetkellä itselleni oikea.

*********************

Opinnot kestävät koulussamme vähintään 3,5 vuotta. Opintosuunnitelma pohjautuu pitkälti Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopiston opetussuunnitelmaan, sovellettuna Suomen ja Euroopan standardeihin ja koulutusvaatimuksiin. Koulutus täyttää kiinalaisen lääketieteen Euroopan kattojärjestön ETCMA:n asettamat koulutuskriteerit, joten valmistuttua voi hakea kansainvälisiin jatkokoulutuksiin Euroopan yliopistoissa. Opetussuunnitelma kattaa myös Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry (FinnAcu) koulutusvaatimukset.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, joka sisältää lähiopetusta, interaktiivisia videoluentoja, monipuolista opiskelumateriaalia verkkoalustalla, ohjattua klinikkaharjoittelua Eiran sairaalassa sekä omatoimista harjoittelua.

Koulutuksen laajuus on 3205 tuntia (118op) + länsimaista lääketiedettä vähintään 800 tuntia (30op) eli yhteensä laajuus on vähintään 148op.

Lähiopetusta koulutuksessa on yhteensä 1197 tuntia ja verkko-opintoja 1208 tuntia. Ohjattu kliininen harjoittelun osuus koulutuksesta on 507 tuntia. Ohjatun ja kontrolloidun harjoittelun osuus koulutuksesta on 800 opetustuntia.

Koulutusalustan kautta vakituisten kouluttajien lisäksi luennoilla vierailee alan huippututkijoita ja opettajia ympäri maailman. Kouluttajat opettavat omien vahvuuksiensa mukaisia osioita, niitä joista ovat itse erityisen kiinnostuneita. Kouluttajilla on takana alan yliopisto-opintoja ja monet heistä tekevät yhteistyötä eri yliopistojen ja alan tutkijaryhmien kanssa. Tietoa Akatemian kouluttajista löydät täältä.

Peruskoulutukseen kuuluu osio yrittäjyydestä sekä muiden sosiaali- ja terveysalojen mukainen osio Suomen terveydenhuollon kentästä, sillä Suomessa suurin osa kiinalaisen lääketieteen hoitajista toimii yrittäjinä. Akatemia tarjoaa halukkaille myös mahdollisuuden aloittaa valmistumisen jälkeen toimintansa osuuskunnan kautta.

Toisesta lukuvuodesta eteenpäin tehdään opintosuunnitelmaan kuuluvia klinikkaharjoitteluja. Koulutukseen sisältyvät mm. seuraavat hoitomenetelmät: akupunktio, akupainanta, Tuina, moxibustio, Gua sha, tulineula, korva-akupunktio, Qigong, refleksologia, akuvasara ja kuppaus. Suomesta saatavien kiinalaisen lääketieteen yrttien käyttöä opetetaan ravintokurssien yhteydessä.

Akatemian koulutuksen opetussuunnitelman yhteenvetoon sisältöineen ja tuntimäärineen pääset tutustumaan täältä.

Lähde:

Kiinalaisen lääketieteen Akatemia