”Lohikäärme on Hang-dynastian ajoista (206 eKr.-220 jKr) ollut Kiinan ja Kiinan keisarin, Taivaan pojan, symboli. Kiinalainen lohikäärme on hyvänsuopa, onnea ja menestystä tuova olento. Se edustaa itää, auringonnousua, hedelmällisyyttä, kevätsateita ja sateita yleensäkin. Näin etenkin sinivihreä lohikäärme, joka nukkuu talven maan alla ja nousee vuoden toisen kuukauden toisena päivänä taivaalle aiheuttaen kevään ensimmäisen ukkosen ja sateen. Tämä on ollut merkki kevään peltotöiden alkamiselle.”
-Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede, Kiinalaisen lääketieteen perusteet
Huuhaata, hömppää, onko lohikäärmeen lääketieteestä tutkittua tietoa vai onko kyseessä mystinen osa maailman vanhinta kulttuuriperintöä? Uskotko todella kiinalaiseen lääketieteeseen?
2017 syksyllä makasin fysioterapeutin hoitopöydällä Turussa ja itkin. Hetkeä aiemmin fysioterapeutti oli sanonut minua lamaannuttavat sanat. Mielessäni pyöri kaksi kysymystä: voinko enää koskaan urheilla ja onko tämä mun elämä nyt loppu? Aika isoja kysymyksiä pohtia yksin itkien. Muistan todella hyvin senhetkiset tuntemukseni.
Fysioterapeutti oli jättänyt minut hetkeksi yksin hoitotilaan akupunktioneulat kehossani. Hänen mukaansa tunteet saattaisivat nousta pintaan ja näin tapahtuikin. Tunnelataus purkautui voimakkaasti. Yritin liikuttaa oikeaa kättäni, mutta en pystynyt, koska kipu oli niin kova. Jälkeenpäin keskustelimme tästä fysioterapeutin kanssa sekä hänen tekemästään länsimaalaisesta akupunktiosta ja siitä miten jatkaisimme eteenpäin. Sovimme, että vastaanotolle palaisin jokatapauksessa useamman kerran ja näin teinkin.
Hoitopöydälle jäivät alle vuodessa puutumisoireet etureidessäni, fyysinen kipu ja henkistäkin taakkaa. Neuloitusten ja hieronnan rinnalle lisättiin kotijumppaa fysioterapeutin ohjeistuksen mukaan. Vielä samana syksynä fysioterapeutti onnitteli minua voitokkaasta palstatilasta sanomalehdessä. Kiitin häntä vilpittömästi: tarvittiin pudotus että voin nousta taas ylös. Tämä kaikki oli ”viimeinen sysäys” tai kaiken alku, joka sai minut viimeistään kiinnostumaan akupunktiosta ja aloin ottaa selvää erityisesti kiinalaisesta lääketieteestä hoitoineen. Parin vuoden hauduttelun jälkeen koitti vihdoin mahdollisuus hakea opiskelemaan Suomen laajimpaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutukseen, Kiinalaisen lääketieteen Akatemiaan, Helsinkiin. Tässä hetkessä olen onnellinen että lähdin tälle tutkimusmatkalle. Tätä matkaa opiskelijana ja uuden oppimista yritän parhaani mukaan avata kirjoittamalla tätä blogia, joka vaati myös oman hauduttelunsa.
Alkuvuodesta 2019, ensimmäisellä luennollamme, opettajamme pyysi meitä miettimään, mitä kiinalainen lääketiede mielestämme on ja merkitsee meille. Tänä keväänä osallistuin luennolle, jonka aiheena oli: ”Viisi tutkimusta, jotka saavat sinut rakastumaan kiinalaiseen lääketieteeseen”. Blogini alkuun haluan kirjoittaa oman Top 5-listani (satunnaisessa järjestyksessä), miksi olen ihastunut kiinalaiseen lääketieteeseen. Tätä minulta myös kysytään usein.
- Oma kokemus
Muiden ihmisten suosituksia merkittävämpää on omakohtainen kokemus asiasta. Varsinkin jos omaan ongelmaansa saa apua. Henkilökohtaisesti minulle on tärkeintä, että jos joku kokee saavansa apua jostakin, go for it! Muut saattavat nauraa ensin mutta hetken päästä sinulta todennäköisesti kysytään, miten teit tuon? Miten onnistuit? Kuka sinua auttoi? Jos fysioterapeutti olisi kehoittanut minua seisomaan käsilläni 15 minuuttia joka päivä seuraavan kuukauden ajan tietämättä varmasti auttaako tämä vaivoihini, olisin sen tehnyt riippumatta siitä onko tästä tutkimustietoa vai ei. Motivaatio kokeilla mitä tahansa oli korkealla ja luotin häneen täysin.
Moni hakee opiskelemaan kiinalaista lääketiedettä halutessaan omaan elämäänsä täysin uuden suunnan tai saadessaan apua omiin vaivoihinsa. Näin myös minulla. Olen saanut itse apua ja haluan oppia auttamaan myös muita uusin tavoin. On aika ottaa uusi suunta.
- Kokonaisvaltaisuus & avoimuus
Haluan tulevaisuudessa yhdistää työssäni kiinalaisen ja länsimaalaisen lääketieteen parhaimmat puolet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ja monipuolistaa omaa tekemistäni. Kokonaisuusvaltaisuutensa (psyykkinen ja fyysinen puoli) vuoksi koen kiinalaisella lääketieteellä olevan rooli myös osana ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Kiinalainen lääketiede on niin paljon muutakin kuin akupunktiota: se on pitkän historian summa, joka koostuu lääketieteestä, erilaisista hoitomuodoista, uskonnosta, filosofiasta; havainnoista itsestä ja ihmisistä ympärillämme. Tämä kokonaisuus kiehtoo ja tarjoaa opittavaa monista eri näkökulmista. Yhteen nivoutuvat monet minua kiinnostavat asiat.
Kiinalaisen lääketieteen opiskelijat ja opettajat ovat hyvin avoimia erilaisille ihmisille ajatuksineen. Koen voivani olla oma itseni opiskelijakaverieni läsnä ollessa ja tiedän voivani luottaa heihin täysin, oli kyseessä sitten neuloitusharjoittelu toisillemme luokkahuoneessa tai henkilökohtaiset dilemmat jotka nousevat pintaan keskusteluissa. Olemme hyvin laaja tiimi eri taustoista tulevia ihmisiä, joita yhdistää kiinalaisen lääketieteen ajatusmallit. Olen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden tutustua näihin huipputyyppeihin ja voin jakaa ajatuksia sekä kokemuksia heidän kanssaan nyt ja tulevaisuudessa.
- Liike on lääke ja vierivä kivi ei sammaloidu
..mutta joskus pitää pysähtyä ja levätä tai keho ja mieli pakottavat tähän. Puhelin tarvitsee virtaa toimiakseen, samoin ihminen. Yrittäjänä on aina sata asiaa mietittävänä ja tehtävänä yksin ja yhteistyössä. Pidän siitä tyyneydestä jota kiinalainen lääketiede on jo tähän mennessä antanut minulle, sekä keholle että mielelle. 2020 on ollut poikkeuksellinen vuosi ja koen saaneeni paljon rentoutta omaan tekemiseeni kaaoksen keskellä.
- Muurien murtaminen
Aina tarvitaan ensimmäinen ihminen joka paikassa. Hän, joka on tatuoitu. Hän, joka puolustaa kiusattua. Hän, joka murtaa myyttejä. Kaikilla on varmasti omat mielikuvansa ja mielipiteensä kiinalaisesta lääketieteestä. Tämä on ihan okei mutta toivottavasti voin omalta osaltani selventää käsitteitä ja tuoda kiinalaista lääketiedettä kansan kielelle ymmärrettävästi. Kysy, jos et ymmärrä. Älä oleta, jos et tiedä.
Kuva: Google. Tieteen & lohikäärmeiden lääketiede
Perinteinen kiinalainen lääketiede on tunnustettu kliinisen lääketieteen keskuudessa ja Maailman Terveysjärjestö WHO on julkaissut muun muassa yli 400 nimikettä sisältävän listan sairauksista, joihin akupunktio soveltuu. Skotlantilainen lääkäri Archie Cochrane kritisoi vuonna 1979 lääkärikuntaa siitä, että ei ole järjestelmällisesti koottu yhteen ja analysoitu kunkin lääketieteen erikoisalan piirissä julkaistujen kontrolloitujen tutkimusten tuloksia. Nykyisin Cochrane-verkosto on arvostettu kansainvälinen tutkimusverkosto, joka tuottaa Cochrane-katsauksia eli tiivistelmiä lääketieteellisestä tutkimustiedosta vuosittain. Cochrane-katsauksissa kootaan kaikki saatavilla oleva tutkimustieto tarkasti rajatusta aiheesta, kuten kiinalaisesta lääketieteestä, josta löytyykin useita tutkimuksia. Linkitän tutkimuksia myöhemmin blogiini erillisessä postauksessa.
Huuhaata, hömppää, uskotko todella kiinalaiseen lääketieteeseen?
Tutkimustiedon ja omakohtaisten kokemusteni valossa kyllä. Mystiikka ja tarinat eivät ole osa vain kiinalaista lääketiedettä. Varhaishistoriassamme eri kansat ovat parantaneet sairaita samankaltaisin menetelmin, esimerkiksi karkoittaneet taudinaiheuttajia rituaalein ja tästä lääkinnälliset tiedot ja taidot ovat kehittyneet lääketieteelliseksi järjestelmäksi. Kiinalaisessa lääketieteessä, kuten myös länsimaalaisessa on omat mustat aukkonsa ja eri koulukuntansa mutta tämä ei mielestäni vähennä kummankaan arvoa. Päinvastoin tämä haastaa hyvällä tavalla kriittiseksi esimerkiksi tutkimuksia ja havaintoja kohtaan sekä toisaalta myös olemaan avoin uusille mahdollisuuksille. Kaikkea ei ole pakko uskoa, mutta esimerkiksi hoitajana minun on ymmärrettävä kiinalaisen lääketieteen kokonaisuudet ja käsitteet, että ymmärrän asiakkaideni tuntemuksia mahdollisimman hyvin ja pystyn auttamaan parhaan taitoni mukaan. Ehkä juuri sinua.
Aina yhtä ihastuneena kohti alkavaa syksyä (lempivuodenaikani),
Jenni