Kiinakupla

Tätä kirjoittaessani olen ollut juuri juoksukuplassa (luetaan: lukenut juoksuaiheisia blogeja) ja hiihtokuplassa seuratessani tänään päättyviä maastohiihdon MM-kisoja. Tähän hetkeen sopii siis Kiinakupla täydentämään kolmanneksi. Tässä kuplassa on lyhyt Kiina-Suomi sanakirja kiinalaisen lääketieteen käsitteistä ja vastaan muutamiin asiakkailtani tulleisiin kysymyksiin kiinalaisesta lääketieteestä.

Nauti vaikka kuppi lemppariteetäsi ja rentoudu lukemaan 🙂

Mitä tarkoittavat:

YinYang-symboli. Yin & Yang ovat toistensa vastakohtia täydentäen toisiaan. Ne ovat riippuvaisia toisistaan ja muodostavat kokonaisuuden, jossa ne myös rajoittavat toisiaan. Yinin & Yangin avulla voidaan tutkia ja selittää elämää. Kiinalainen filosofia ja tiede ovat käyttäneet näitä jo parin tuhannen vuoden ajan. Kuva: Google.

Yin & Yang = ”Koko maailmankaikkeus on Yin ja Yang-voimien värähtelyä. Koko maailma tietää mikä on kaunista, ja silloin on rumakin tullut esille. Kaikki tietävät mikä on hyvää, ja silloin pahakin on tullut määritellyksi. Siksipä olevainen ja olematon luovat toisensa. – Samoin edellyttävät toisiaan käsitteet vaikea ja helppo, pitkä ja lyhyt, korkea ja matala, sävelmä ja sävel, edellinen ja jälkimmäinen.”

Yin ja Yang käsitteet ovat varmasti tulleet monille vastaan ja kuvassa oleva pyöreä YinYang-symboli on tuttu. Mutta mitä näillä tarkoitetaan? YinYang-symboli sisältää kaksi toisiinsa kietoutunutta voimaa jatkuvassa liikkeessä: kummassakin on pisaran verran toista sisällään. Yhdessä ne muodostavat ykseyden täydellisen muodon. Ne karkoittavat ja vetävät toisiaan ja ovat täysin riippuvaisia toisistaan. Kiinalaiseen kulttuuriin ja ajattelutapaan on juurtunut kiinalaisten filosofien teoria kahdesta vastakkaisesta elementistä, joiden avulla voidaan kuvata, kuinka asiat toimivat suhteessa toisiinsa. Musta Yin ja valkoinen Yang ilmentävät maailmassa tapahtuvien ilmiöiden molempia puolia: esimerkiksi maskuliininen ja feminiininen, kuuma ja kylmä, kirkas ja pimeä, kesä ja talvi… Mikään ei ole neutraalia vaan toinen hallitsee tietyn hetken. Mikään ei ole koskaan täysin Yin tai Yang vaan kaikkeen liittyy niiden välinen jännite.

Kiinalaisessa lääketieteessä tätä teoriaa sovelletaan eri yhteyksissä, esimerkiksi neuloituksissa. Ihminen on terve, kun Yinin ja Yangin välillä vallitsee tasapaino. Sairastuessaan ihminen on epäharmonisessa tilassa. Kehossa voi olla neljä erilaista tasapainotilaa, esimerkiksi jos Yiniä on liikaa ja Yangia normaalisti, on Yinin liiallisuustila (=kiinalaisen lääketieteen diagnostiikkaa). Anatomisesti kehossa etuosa, alasosa, sisäpuoli ja Veri ovat Yin (edustaa feminiinisyyttä). Takaosa, yläosa, ulkopuoli ja Qi ovat Yang (edustaa maskuliinisuutta). Yin on kehomme Kylmyyttä, rauhallisuutta, kosteutta, hitautta ja aineellisuutta. Yang taas ilmenee kehossamme Kuumana, levottomana, kuivana, nopeana ja aineettomana. Paranemisessa Yin on rauhoittavaa, esimerkiksi vähentäen Yangia tulehdustiloissa. Kehon liiallista Kylmyyttä voidaan tasapainottaa lämmittävillä Yang-ruuilla (esimerkiksi kypsennetyillä ja mausteisilla ruuilla).

Esimerkiksi akupunktiolla, kuppauksella ja tietynlaisella ruokavaliolla voidaan siis hoitaa ja vaikuttaa kehon erilaisiin Yin tai Yang-tuntemuksiin/ ongelmiin: Kuumuuteen, Kylmyyteen, sisäelinten hyvinvointiin (sisäelimet jaetaan myös Yin- tai Yang-sisäelimiin), ruuansulatusongelmiin yms. Diagnostiikka muodostuu ihmisen kokonaisvaltaisesta havainnoinnista, tuntemuksista ja haastattelusta: kaikkien Yin- ja Yang-puolien huomioimisesta.

Qin merkki kiinalaisessa kalligrafiassa. Kuva: Google.

Qi = Monissa lähteissä Qi käännetään usein energiaksi tai luonnonvoimaksi. Itse pidän sanasta elämänvoima. Opiskelukaverini toi esille myös Qistä puhuttaessa sanat liike, elämä ja solutietoisuus. Qitä voi kuvata länsimaalaisittain ilmana kehossamme, joka kulkeutuu keuhkojen kautta verenkiertoon. Tämä Qi kiertää kehossamme happena, hiilidioksidina, typpenä ja muina kaasuina: aineenvaihdunnan perustana ja ylläpitäjänä. Kun Qi on sopusoinnussa kehossamme, se edistää sekä ylläpitää terveyttämme ja tuntemuksiamme omasta hyvinvoinnistamme ja onnellisuudestamme. Kärjistettynä terve Qi koostuu hyvästä unenmäärästä ja ravinnosta, liikunnasta ja oikeanlaisesta hengityksestä: sinun henkilökohtaisesta hyvinvoinnistasi että kehosi ja mielesi ovat tasapainossa.

Kuumuus, Kosteus, Kuivuus, Kylmyys ja Tuuli = Miten säätekijät liittyvät kiinalaiseen lääketieteeseen? Ulkoisista sairauden aiheuttajista käytetään nimikkeitä, jotka ovat edellä mainittuja säätekijöitä. Ihminen on osa luontoa, ei erillisenä tai sen yläpuolella. Säätekijät vaikuttavat ihmiseen ja tunkeutuesssaan kehoon ne ilmentävät samaa logiikkaa kuin mitä ne ilmentävät luonnossa. Monet tutut asiat, kuten heikkoustilat, lihaskrampit, tulehdukset ja turvotukset kuvataan säätekijöillä perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Jos Qi ja Veri ovat vahvoja kehossamme, ulkoisten tekijöiden on vaikea tunkeutua kehoomme.

Jos esimerkiksi kehossasi on Kuumuutta ennestään, olet alttiimpi myös ulkoisen Kuumuuden aiheuttamille vaivoille. Liiallinen Kuumuus kehossa viittaa yliaktiivisuuteen ja rasitukseen. Kuumuus lisää kehossa liikettä, Kuivuutta, ärsytystä ja punaisuutta. Ulkoinen Kuumatekijä voi aiheuttaa Kuumuutta kehoomme mutta Kuumuus voi kasaantua myös kasautuvista tunteista, trauman seurauksena ja ravinnosta. Kehossamme Kuumuus on rauhattomuutta, tulehduksia, janoa, huonoa lämmönsietokykyä, kuumottavia tuntemuksia, tummaa virtsaa ja usein ummetusta. Kuumuuden poistaminen kehosta voi olla haastavaa koska useampi tekijä voi aiheuttaa sitä. Apua voi saada esimerkiksi neuloituksista, tasapainottamalla ruokavaliota (syö vaikka viilentäviä ruokia, kuten tiettyjä hedelmiä ja marjoja) ja rauhoita kehoasi (esimerkiksi levolla).

Mitä opintoihimme sisältyy?

Opintoihimme kuuluu myös anatomian opiskelua. Kuva äitini retrosta anatomian kirjasta, jota olen käyttänyt apuna myös omissa opinnoissani, sekä hierojakoulussa että nykyisissä opinnoissa.

Lyhyesti: laajasti kiinalaisen lääketieteen historiaa, teoriaa eri aihepiireistä ja käsitteitä, anatomiaa & lääketieteen perusopintoja, kaikki kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluvat hoitomuodot (Gua sha, kuppaus, moxaus, Tuina-hieronta/ akupainanta ja akupunktio), sisätautioppia kiinalaisittain ja länsimaisittain, Qigongia (terveys/ hyvinvointiliikuntaa), ravinto-oppia, näyttökoe ja jokainen tekee kirjallisen lopputyön valitsemastaan aiheesta. Toivottavasti muistin listata suurinpiirtein kaiken 🙂

Hoitomuotoja harjoittelemme koulussa, Eiran sairaalassa klinikallamme (jossa vastaanotamme potilaita ohjaajien valvonnassa), koulun ulkopuolisissa harjoittelupaikoissa, omatoimisesti kotona ja osa myös omassa työssämme, jos meillä on oma toiminimi. Opintojen aikana käsitellään myös yrittäjyyttä ja omaa hyvinvointiamme hoitajina: mitä voin tehdä että voin itse paremmin ja jaksan auttaa muita?

Tarkastelemmeko ihmiskuvaa eri tavalla ja miten kiinalainen lääketiede näkee/ kokee ihmisen?

Kiinalaisessa lääketieteessä kehon ja mielen yhteys ovat tärkeitä ja tähän liittyy myös omat teoriansa joiden kautta ihmistä tarkastellaan. (Esimerkiksi Viiden elementin tai vaiheen teoria. Kirjoitan tästä teoriasta myöhemmin tarkemmin). Ei ole olemassa ehdotonta yhtä näkökulmaa ihmisestä vaan kaikki on tulkittavissa erilaisista näkökulmista. Ymmärtääkseen kiinalaista lääketiedettä ja ihmiskuvaa on ehkä hyvä unohtaa länsimaisen lääketieteen kategorinen ajattelu.

Esimerkiksi jo sisäelimiä tarkastellaan kiinalaisessa lääketieteessä eri tavoin kuin länsimaissa ja kaikkeen liittyvät vahvasti henkinen puoli ja aistielimet. Pelkästään perinteisen kiinalaisen lääketieteen pohjalta ei voida kertoa maksan rakenteesta mutta voidaan ymmärtää Maksan, turhautumisen ja ruoansulatuselimistön välisistä suhteista: selvitetään ja ymmärretään sairauksien takana olevia tekijöitä. (Kiinalaisessa lääketieteessä sisäelimet kirjoitetaan isolla kirjaimella erotukseksi länsimaalaisen lääketieteen sisäelinten ymmärryksestä).

Mitä eroa on kiinalaisen lääketieteen akupunktiolla ja lääketieteellisellä akupunktiolla?

Löydät vastauksen täältä, aiemmasta blogipostauksestani.

Akupunktiovälineistö on muuttunut vuosituhansien kuluessa: ennen järeämpiä neuloja käytettiin myös paiseiden puhkomiseen.

Minkälaisia akupunktioneulat ovat?

Pisimmät neulat ovat noin mustekynän pituisia (10 senttiä pitkiä).

Monilla saattaa olla mielikuva akupunktioneuloista paksuina neuloina (vertaa esimerkiksi paksumpiin kanyyli- tai injektioneuloihin). Ei, ei ja EI! Neulat ovat hyvin ohuita, alle millimetrin paksuisia: pääasiassa 0,15 mm-0,35 mm paksuisia ja pituudeltaan 25 mm-100 mm eli isoimmat neulat ovat noin 10 senttiä pitkiä. Neulat on valmistettu pääosin kirurgisesta jousiteräksestä. Valittavan neulan pituus riippuu neuloitettavasta alueesta ja neuloitettavan kehon anatomiasta (esimerkiksi rasvakudoksen määrästä). Neulat ovat aina steriilejä, kertakäyttöisiä neuloja, jotka laitetaan käytön jälkeen neulasäilöön (usein muovipurkkiin tai -pulloon). Täydet neulasäilöt viedään apteekkiin tuhottaviksi.

Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita: 0,15-0,35 mm. Kuvassa olevissa neuloissa pinkki yläosa on muovia.

Voinko tulla neuloitukseen vaikka en usko akupunktioon?

Kyllä voit. Toki avoin mieli vastaanottaa usein hoidot paremmin, oli kyseessä sitten akupunktio, fysioterapia, osteopaatilla käynti tai mikä tahansa hoitotapahtuma. Eri asia on, mitä ongelmaa hoidetaan, ja kuinka monta hoitokertaa vaaditaan, ennen kuin voidaan arvioida hoidon vaikutuksia täysin. Esimerkiksi allergianeuloituksia täytyy tehdä vähintään 10 kertaa. Yksi neuloituskerta ei riitä. Toisaalta kipuneuloituksissa apua voi saada jo ensimmäisellä kerralla.

Kuinka monta akupunktiopistettä on?

Akupunktiopisteiden määrä vaihtelee eri lähteissä mutta WHO (Maailman terveysjärjestö) on virallisesti hyväksynyt 361 akupunktiopistettä. Jokaisella pisteellä on yleensä päätehtävänsä lisäksi useita muita käyttötarkoituksia.

Sattuuko akupunktio?

Juupaseipäs. Kaikki on yksilöllistä. Neulan mennessä ihon läpi saattaa tuntua pieni ”kipunipistys” ja esimerkiksi jalkaterissä ja varpaissa tietyt neulat saattavat nipistää enemmän hetken (ei ole rasvakudosta pehmittämässä). Jos itselläni on ollut viipyilevämpää kipua neuloituskohdissa, kipu on ollut heikkoa, jomottavaa kipua ja saattanut hävitä kokonaan neuloituspisteen alueelta ja vaihtaa paikkaa kehossa ja sitten hävitä kokonaan. Kipu ei ole kuitenkaan ollut koskaan häiritsevää. Akupunktion tuomat tuntemukset ovat siis yksilöllisiä. Sinä kerrot hoitajallesi omista tuntemuksistasi ja hoitajasi toimii sen mukaisesti: esimerkiksi muuttaa neulan syvyyttä tai tarvittaessa ottaa neulan vaikka kokonaan pois.

 

Lähteet: Kirjallisuus:

Denis Vinokur: 1) Terveyden kiinalainen käsikirja ja 2) Tuli, Maa, Vesi – Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä

Stefan Chmelik (kääntänyt Petra Oliveira): Kiinalaisten rohdosten salat – Avain terveyteen ja tasapainoon

Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede – Kiinalaisen lääketieteen perusteet