Kosmeettinen Gua sha – voi hyvin, luonnollisesti ihosta ytimeen

G3

Gua sha-käsittelyjä voi tehdä kasvoille monella eri tavalla. Tässä tekstissä käsitellään kosmeettista Gua shaa ammattilaisnäkökulmasta mutta postauksesta saat varmasti vinkkejä myös omatoimiseen guashaukseen kotona. Tee guashauksesta oma hyvinvointihetkesi, tämä on niiiiin ihana luonnollinen hoitomuoto.

Olen käynyt Katja Kokon kosmeettisen Gua shan ammattilaiskoulutuksen 2022. Koulutus on Suomen ainoa kosmeettisen Gua shan ammattilaiskoulutus kiinalaisen lääketieteen opiskelijoille, valmistuneille akupunktiohoitajille ja kosmetologeille. Koulutuksessa on perehdytty myös luonnonkosmetiikkaan ja laajasti Gua sha-välineiden erilaisiin ominaisuuksiin.

Tässä podcastissa vuodelta 2019 tunnin verran keskustelua Gua shasta (podcast löytyy myös Spotifysta). Ota kuunteluun kun ehdit, paljon asiaa Gua shasta. 🙂

G1
Kuva: Josefiina Peltola.

Mitä kosmeettinen Gua sha on?

Ensimmäiseksi haluan todeta että kehon Gua sha ja kosmeettinen Gua sha ovat kaksi toisistaan erillään olevaa hoitoa. Kosmeettisessa Gua shassa ei esimerkiksi tule sha-jälkiä ( = voimakkaita, ihon pinnalle jääviä punajälkiä). Tekemässäni Gua sha-hoidossa yhdistyvät tekniikat perinteisestä Gua shasta sekä sidekudos- ja lymfahieronnasta. Käsittely on täynnä hienovaraisia tekniikoita: Gua sha-lastojen kulmista käsittelyvoimakkuuteen, -suuntiin ja -tapoihin (esimerkiksi pumppaavat lymfaliikkeet, huuhtelut, sivelyt yms.) Hoitotulokset ovat näkyviä ja tehokkaita, mikä selittää osaltaan hoitojen suosiota. Kosmeettinen Gua sha on vaihtoehto erilaisille keinotekoisille kauneushoidoille, kuten pistoshoidoille ja kemiallisille kuorinnoille, joilla ei saavuteta pitkäaikaisia tuloksia. Kosmeettinen Gua sha vaikuttaa ihon syvempiin kerroksiin: sidekudokseen, lymfakiertoon ja verenkiertoon. Hoito tehostaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä ihoon.

Elinvoimaa, kirkkautta ja kiinteyttä: selittämättömällä tavalla terveempi iho. Ikääntymisen merkkejä emme voi estää mutta niiden laatuun voimme vaikuttaa Gua shalla: voimme ikääntyä elinvoimaisesti. Kosmeettisella Gua shalla saattaa paikallisen vaikutuksen lisäksi olla vaikutuksia kehoon laajemminkin: oma asiakaskuntani on esimerkiksi kertonut ruuansulatuksensa parantuneen, nukkuvansa paremmin ja stressituntemusten vähentyneen (hermosto on rauhoittunut ja rentoutuminen on taattu).

G4
Kuva: Anniina Virtanen. Käytän kosmeettisen Gua shan hoidossa mustasta Bian-kivestä tehtyä JALO-kampaa ja vihreästä jadesta tehtyä NIVA-”lusikkaa.”

Mitä eroa Gua sha-välineillä on?

Kivillä on pitkä historia kiinalaisessa lääketieteessä. Osana hoitoja ne ovat olleet paljon ennen kuin on ollut neuloja tai muita työvälineitä. Perinteisesti, erityisesti ennen Ming-dynastian aikaa, (ennen 1300-lukua) käytettiin luista, kivistä ja sarvesta tehtyjä kampoja. Ming-dynastian aikana (1368-1644) kivien käyttö hiipui kun ”alkemistit” kehittelivät ikuisen elämän pillereitä ja prosessoidut kivet olivat kalliita ja näin ollen tavallisen kansan saavuttamattomissa.

Nykyisin kivilouhoksia on enemmän ja yleisimpiä kiviä saa hankittua edullisemmin. Markkinoilla on myös harvinaisempia kiviä. Vanha perinne ja tietous on herätetty uudelleen. Perinteisimmät materiaalit kiinalaisessa lääketieteessä ovat vihreä jade ja musta Bian-kivi.

 • Materiaalit: muovia, meripihkaa ja erilaisia kivilaatuja. Eri materiaalit ovat myös eri painoisia ja tuntuvat näin ollen erilaisilta käsittelyissä. Kiviterapiassa jokaisella kivellä ajatellaan myös olevan vaikutuksia sekä henkisellä että fyysisellä tasolla. Esimerkiksi ametistia pidetään suoja- ja voimakivenä sekä migreenin/ päänsäryn karkottajana. Olen itse horoskooppimerkiltäni Vesimies ja kuulemani mukaan ametisti on Vesimiesten onnenkivi.
 • Koko/ muoto: Osa on pienempiä ja osa isompia kooltaan. Tärkeintä on, että kammasta saa hyvän otteen, ja että niiden muodot sopivat käytettävään kehon osaan, oli kyseessä sitten kasvot tai muun kehon guashaus.
 • Värit: Väreillä ajatellaan olevan merkitystä siihen, minkä kudoksen tai sisäelimen kanssa kivi resonoi. En itse ole perehtynyt chakroihin ( = kehon energiapisteet) isommin, mutta jos sinä olet, värejä voi ajatella myös chakrojen kautta. Muutama esimerkki väreistä: vihreä liitetään auttamaan Maksan toiminnassa ja terapeuttisesti se on puhdistava, virkistävä, liikuttava ja säätelevä. Vihreä on vahvimmin liitoksissa fyysiseen kehoomme mutta myös mentaalisia ja emotionaalisia tuntemuksia voidaan säädellä vihreällä. Yleisimmin vihreitä Gua sha-kampoja tehdään jadesta ja nefriittijadesta. Keltaiset ja oranssit kivet vaikuttavat fyysisesti ruoansulatusjärjestelmäämme. Henkisesti ne auttavat tunnistamaan rajojamme ja huomaamaan, missä asioissa voimme tehdä muutoksia. Keltainen maadoittaa ja harmonisoi sekä edustaa myös anteliaisuutta ja runsautta. Keltaisia kiviä ovat esimerkiksi kalsiitti ja sitriini.
 • Eettisyys: Ostan omat kampani pieniltä toimijoilta, joiden eettisen taustan tiedän olevan kunnossa. Eettisyydellä tarkoitan sitä, että kampojen tuotantoprosessissa huomioidaan esimerkiksi kivien louhimisesta aiheutuvat ympäristövaikutukset ja maaperää, ympäristöä ja kasvustoa korjataan louhinnan jälkeen. Tehtaiden työntekijöille maksetaan kuukausipalkka ja työturvallisuudesta on selvitykset. Pienet jälleenmyyjät pääasiassa osaavat vastata kysymyksiin kivien alkuperästä.

Vaikutukset kasvoilla

 • Voi vähentää punoitusta ja ihon reaktiivisuutta
 • Voi vähentää pigmenttiläiskiä
 • Voi vähentää epäpuhtauksia (apua akneen)
 • Kirkastaa ihon väriä ja tuo kuulautta sekä elinvoimaa kasvoille
 • Silottaa ihon pintaa (ryppyjä ja kiinteyttää veltostunutta ihoa)
 • Tehostaa kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kollageeni on elimistön yleisin proteiini. Sillä on merkittävä rooli elimistössä erityisesti tukikudoksissa: tärkeä rakenteellinen ainesosa luustossa, ihossa, ligamenteissa, jänteissä ja lihaksissa. Elastiini on kudoksen kimmoisuutta lisäävä proteiini.
 • Vilkastuttaa lymfanesteiden kiertoa –> kuona-aineiden kuljetus tehostuu
 • Kohottaa kasvojen piirteitä
 • Poistaa turvotusta kasvoilta ja silmien alta
 • Kirkastaa ja ”avaa silmiä”
 • Tuo piirteet kauniimmin esille kasvojen luustossa kuten poskissa ja leukalinjan piirteissä
 • Aktivoi ihon verenkiertoa –> hapettunut veri kulkeutuu ylöspäin ihon pintakerroksiin ravitsemaan kudoksia ja ihosoluja –> iho uusiutuu nopeammin
 • Parantaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä
 • Oman kokemukseni mukaan vaikutukset voivat ulottua laajemmin koko kehoon

Pitkillä, säännöllisesti tehdyillä ammattilaishoidoilla buustataan hoitovaikutuket kunnolla käyntiin (1-2 hoitokertaa viikossa) ja ylläpitävänä hoitona voidaan tehdä vaikka yksi hoitokerta kuussa. Kotihoidoilla voi ylläpitää tuloksia ja kotona käsittelyaika voi olla hyvinkin lyhyt, 5-10 minuuttia ja ei tarvitse aina käsitellä koko aluetta.

Guashauksella voi avata kotona esimerkiksi purentalihaksia, rentouttaa kaulan/ niskan aluetta tai stimuloida lymfa- ja akupisteitä. Guashata voit ihan myös vain rentoutuaksesi.

Mikko
Kuva: Josefiina Peltola.

Kenelle?

Kosmeettinen Gua sha sopii kaikille sukupuolille: ihon hoitoon, tuomaan elinvoimaisuutta ja hehkua. Hoito on erittäin rentouttava, joten mikä olisikaan parempaa nykymaailman kiireisen elämänsyklin keskellä. Hoito on erityisen tehokas ikääntyvälle iholle ja luonnollinen, pitkäaikaisia tuloksia tuova vaihtoehto täytehoidoille tai Botoxille. Ikääntymisen merkkejä emme voi estää (eikä tässä hoidossa ole tarkoituskaan), mutta voimme vaikuttaa niiden laatuun: elinvoimaisempi sinä!

Jos sinulla on enemmän partaa, osa hoitotekniikoista korvataan hieronnalla.

Rajoitukset

Hoitoa ei tehdä, jos sinulla on:

 • Flunssa (en suosittele hoitoa myöskään paranemisvaiheessa)
 • Ihosi on pahasti vaurioitunut tai tulehtunut (akne). Aknetapauksissa voidaan hoitaa esimerkiksi dekolteen ja kaulan alueelta, tehdään siis sovellettu hoito. Suosittelen ottamaan yhteyttä hoitajaasi ennen käsittelyä, jos ihosi on tulehtunut.
 • Sinulle on laitettu täyteaineita tai tehty pistoshoitoja viimeisten 3 kuukauden aikana. Joissakin tapauksissa voidaan guashata hoidettujen alueiden ympäriltä, mutta huomioithan, että muiden hoitojen vaikutukset saattavat heiketä guashauksen vaikutuksesta.
 • Sinulla on ruusufinni (rosacea) tai perioraalidermatiitti ( = suunympärysihottuma). Oirealueiden päältä ei käsitellä ihoa mutta niiden ympäriltä ja alapuolelta voidaan käsitellä, mikä onkin hyödyllistä.
 • Sinulla on veritulppa, valtimon pullistuma tai valtimonkovettumatauti
 • Sinulla on aktiivisessa tilassa oleva syöpä

Hoitoon sisältyy aina kasvojen puhdistus, kosteutus ja hoitoöljy. Käytän omissa hoidoissani suomalaista luonnonkosmetiikkaa, kuten Taiga Cosmetics, Djusie ja Yin Your Skin ihonhoitotuotteita.

Lähteet:  Kiinalaisen lääketieteen Akatemian erikoistumisopintojen luennot ja opetusmateriaalit

Katja Kokko: https://katjakokko.com/yinyourskin/