Kosmeettinen akupunktio – hoitoa pintaa syvemmälle

Nimestään huolimatta kiinalaisen lääketieteen kosmeettinen akupunktio ei hoida vain paikallisesti ja ulkoisesti kasvoja. Yleensä ihon ongelmien todellinen syy löytyy pintaa syvemmältä. Suolisto, ravinto, tunne- ja ajatusmaailmamme vaikuttavat ihon hyvinvointiin. Tällöin riittäviä tuloksia ei saada aikaan pelkällä ihon ulkoisella hoidolla. Diagnostiikassa (kuten akupunktiossa yleensäkin) huomioidaan myös jokaisen ihmisen senhetkinen konstituutio kokonaisvaltaisesti. Yleisimmin kosmeettinen akupunktio kuitenkin keskittyy erilaisten ihottumien ja ihotautien hoitoon sekä pään alueen tauteihin. Ihotaudit ovat kokonaisuutena erittäin laaja aihe: erilaisia ihottumia ja ihotauteja on tuhansia.

Tässä tekstissä voit lukea enemmän kiinalaisen lääketieteen kosmeettisesta akupunktiosta.

Kasvojen alueita koskeva kuva teoksesta 訂正東醫寶鑑. Vuodelta 1799. Kuva: kiinalainenlaaketiede.fi

Historia

Juuret kosmeettisella akupunktiolla ovat osittain keisarillisessa hovissa: oli keisarin jalkavaimojen kauneudenhoitoa koskevia ohjeistuksia. Kauneusihanne naisilla oli sileä, nuorekas ja karvaton iho. Miehillä voima näkyi parrassa ja pitkissä hiuksissa.

Yksi tärkeimpiä ohjeistuksia kauneudenhoidosta oli kasvojen hieronta. Hieronta tehtiin yleensä itse ja siinä voitiin käyttää öljyjä ja yrttejä. Hieronnan nähtiin vahvistavan Veren ja Qin (elinvoima) kiertoa päässä. Kauneuden lisäksi hieronnalla pyrittiin säilyttämään aivojen ja aistien toimintakyky.

Suomessa kosmetologit tarjoavat pääasiassa kasvoihin tehtyä akupunktiota tavalla, jonka tarkoituksena on paikallinen vaikutus. Tätä kasvoakupunktiota kosmetologit tekevät pääasiassa ilman kiinalaisen lääketieteen koulutusta. Perinteisesti kiinalaisella lääketieteellä toteutettu kauneudenhoito ei ole keskittynyt vain kasvojen alueelle vaan eri hoitomuodoilla pyritään hoitamaan esimerkiksi hormonitasapainoa, yleistä aineenvaihduntaa, vastustuskykyä, ruuansulatusta ja muita ulkonäköön vaikuttavia seikkoja kokonaisvaltaisesti.

Diagnostiikka ja neulat

Kiinalaisen lääketieteen kosmeettisessa akupunktiossa laitetaan kasvojen ja pään alueen lisäksi neuloja aina myös muualle kehoon sen mukaisesti mitä diagnostiikassa nousee esille asiakkaan haastattelussa, kasvojen katsomisessa, pulssin kuuntelussa ja kielen katsomisessa. Alkukartoitus pidetään melko lyhyenä, 10-15 minuutin kartoituksena sen hetkisestä tilanteestasi. Neulojen laittamiseen menee enemmän aikaa kuin niin sanotussa ”tavallisessa” kehon akupunktiossa koska neuloja laitetaan usein huomattavasti enemmän ja erittäin tarkasti esimerkiksi juonteisiin ja lihasten lähtö- ja kiinnityskohtiin. Osa neuloista saattaa olla erityisiä kosmeettisen akupunktion neuloja, vain 3-6 millimetriä pitkiä Intradermal-neuloja, jotka laitetaan ja otetaan pois pinseteillä. Lisäksi käytetään samoja neuloja kuin muuallakin kehossa (pääasiassa alle sentin pituisista neuloista noin 3 sentin pituisiin neuloihin).

 

3-6 millimetrin pituisia Intradermal-neuloja, jotka laitetaan ja otetaan pois pinseteillä.

Hoidon tavoitteet

Kehon ollessa tasapainossa myös kasvojen iho voi hyvin: se on joustava, kuulas, kosteutettu, sileä ja tasavärinen. Iho pystyy näin sopeutumaan paremmin erilaisiin muutoksiin, kuten vuodenaikojen vaihteluihin. Kosmeettisen akupunktion tavoitteena ei ole vain paikallinen ihonhoito tai pinnalliseen ja paikalliseen muutokseen tähtäävä hoito.

Hoidoissa asetetaan realistiset tavoitteet: mikä on mahdollista ja missä ajassa. Esimerkiksi yläluomien nostaminen ja matalien juonteiden häivyttäminen on nopeampaa kuin aknen hoitaminen. Pitkään kestävää hoitojaksoa, jopa 6 kuukautta, voidaan tarvita juurikin vaikka aknearpien ja pigmentaation hoidossa. Hoitotuloksiin vaikuttavat aina asiakkaan ikä, terveydentila ja elämäntilanne. Nuoremmilla asiakkailla on enemmän käytettävissä Verta ja Qitä (elinvoimaa) kudosten korjaamiseen. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat merkittävästi: riittävä uni, hyvät ruokavalinnat, työn ja liikunnan tasapaino vaikuttavat kokonaisuutena siihen miten paljon resursseja kudoksilla on käytettävissä.

Tavoitteena ei ole koskaan tehdä 50-vuotiaasta parikymppisen näköistä. Osa hyvinvointia on olla sinut juuri sen ikäisenä kuin sillä hetkellä on. Kosmeettinen akupunktio voi kuitenkin auttaa sisäisessä haasteessa hyväksymään ikääntymisen. Ikääntyminen on luonnollinen asia: ikääntymisen merkkejä ei voi estää, mutta niiden laatuun voi vaikuttaa. Iän myötä kollageenin ( = lihasten ja sidekudosten proteiini, jota elimistössä on luonnostaan. Kollageenit antavat tukea ja lujuutta luiden, rustojen, jänteiden, verisuonten ja ihon rakenteisiin) ja elastiinin ( = kudoksen kimmoisuutta lisäävä proteiini) hajoaminen kiihtyy, solujen uusiutuminen hidastuu, juonteita ja ryppyjä ilmestyy kasvoille ja iho menettää kimmoisuuttaan.

Ihon uusiutuminen ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä. Ihon epidermis eli orvaskesi suojaa ihon alla olevia kudoksia ja elimiä ulkoisilta mikrobeilta, haitallisilta aineilta ja kosteuden haihtumiselta. Epidermiksessä on viisi kerrosta ja uusiutumisaika voi olla tietolähteestä riippuen 28-56 päivää, joten tälle uusiutumiselle on annettava aikaa. Ikääntyessä uusiutumissykli hidastuu jopa 30-50 %.

Pinnalliset pistot vilkastavat ihon pintaverenkiertoa sekä edistävat kollageenin ja elastiinin tuotantoa: ihon terveys palautuu ja kasvojen rypyt/ juonteet silottuvat. Hoito myös parantaa aineenvaihduntaa. Akupunktio on luonnonmukainen ”kasvojen kohotus” ilman sivuoireita ja pitkää toipumisaikaa, turvallisesti.

 

Hyvinvoiva iho on joustava, kuulas, kosteutettu, sileä ja tasavärinen. Kuva: lily.fi-blogi.

Kosmeettisella akupunktiolla voidaan saavuttaa:

 • Hidastaa luuston hajoamista
 • Parantaa lihasten liikkuvuutta ja joustavuutta (esimerkiksi puremalihakset ja silmänympäryslihakset)
 • Hidastaa lihasten surkastumista
 • Parantaa ihon kollageenin ja elastaanin tuotantoa
 • Madaltaa syviä juonteita
 • Poistaa matalia juonteita
 • Paksuntaa ohentunutta kudosta
 • Jämäköittää/ kiinteyttää löysää kudosta
 • Tasoittaa ihon sävyä, elinvoimaa kasvoillesi
 • Tasoittaa ihon tekstuuria
 • Poistaa arpikudosta
 • Tuoda iholle kosteutta
 • Tasoittaa talintuotantoa
 • Poistaa iholta turvotusta
 • Hoitaa hermovaurioita ja tuoda liikettä halvausalueille
 • Hoitaa leukanivelen ongelmia
 • Lisätä verenkiertoa ja lymfanesteiden kiertoa alueella
 • Kirkastaa silmiä ja ihoa (kohottaa)
 • Pienentää laajentuneita ihohuokosia
 • Vaalentaa tummia silmänalusia
 • Hoitaa päänahan ja hiusten ongelmia

Kun kehoa lisäksi hoidetaan kiinalaisen lääketieteen diagnostiikan mukaisesti, voidaan myös poistaa esimerkiksi stressiä, päänsärkyjä (migreeniä), hoitaa unettomuutta ja huimausta, tukea hyvää itsetuntoa ja itsensä hyväksymistä, säädellä koko kehon tasapainoa, hoitaa pään alueen onteloiden ongelmia, lievittää niska-hartiaseudun ja rintakehän jännitystiloja ym.

Yleisimpiä hoitokohteita:

 • Akne
 • Ruusufinni
 • Perioraalidermatiitin hoito (suunympärysihottuma)
 • Ihon kutina
 • Bruksismi (purentaelimistön toimintahäiriöt)
 • Hehkun ja elinvoimaisuuden palauttaminen kasvoille (iholle), lisääminen ja ylläpito
 • Ikääntymisen merkkien ennaltaehkäiseminen ja vähentäminen

Voidaan hoitaa myös:

 • Vitiligoa eli valkopälviä
 • Alopecia areata eli pälvikaljuutta
 • Hiusten ohentumista tai kaljuuntumista
 • Psoariaasia
 • Herpes simplexiä eli yskänrokkoa
 • Hordeolumia eli näärännäppyä ( =ylä- tai alaluomen talirauhasen tulehdus)
 • Miliumeja eli luufinnejä ( =helmenvaaleita näppylöitä ihossa)
 • Kolmoishermosärkyä ja kasvojen kipua
 • Bellin pareesia eli kasvohermohalvausta

Monet hakeutuvat kosmeettiseen akupunktioon myös uteliaisuudesta hoitoa kohtaan ja ihan vain rentoutumaan.

Kasvomme ovat lähes aina esillä suojaamattomana, jolloin altistus ulkoisille patogeeneille on suuri. Tällaisia patogeeneja ovat esimerkiksi Tuuli ja Kuumuus. Jokainen hoito on aina asiakaskohtainen.

Neuloitustekniikat

Neulojen kulma ja syvyys vaikuttavat hoitotuloksiin. Täytyy ymmärtää anatomiaa, ihon kerroksia/ rakennetta ja paksuuseroja sekä ylipäänsä on tehtävä oikeanlainen diagnostiikka hyvien hoitotulosten saamiseksi. Akupunktiopisteitä voi halutessaan hoitaa niiden tehtävien mukaisesti, oikeilla neulakulmilla ja -syvyyksillä (koulussa opetetun mukaisesti).

Tekniikoita neulojen laittamiseen ovat esimerkiksi ”Surround the dragon”-tekniikka: hoidettava alue neuloitetaan ympyrämäisesti joka puolelta, neulan kärkien osoittaessa kohti hoidettavaa kohtaa tai kahdella neulalla ongelma-alueen molemmin puolin neulojen osoittaessa toisiaan kohti. Neulan nosto- ja kiertotekniikassa taas ihoa nostetaan kädellä ylöspäin ennen pistoa ja pidetään sitä paikallaan piston ajan. Neulaa kierretään piston jälkeen yhteen suuntaan useita kierroksia saaden lihassyyt takertumaan neulan kärjen ympärille: tämä stimuloi kudoksia pysymään kohotettuna pidemmän aikaa. Tätä tekniikkaa käytetään usein kulmien liftauksessa. Tekniikoita on myös paljon paljon muita.

Pari esimerkkiä:

 • Kun neuloitetaan 90 asteen kulmassa, halutaan vaikuttaa luustoon: neula ulottuu luuhun saakka. Käytetään esimerkiksi leukanivelen vaivoihin.
 • Kun neuloitetaan 5-15 asteen kulmassa, halutaan vaikuttaa dermikseen ja epidermikseen: neulan täytyy olla lähes ihonsuuntainen, jos se on yhtään pidempi. Käytetään esimerkiksi otsan juonteiden hoidossa.

Milloin kosmeettista akupunktiota ei tehdä ja/ tai mitä rajoituksia on?

Kosmeettiseen akupunktioon liittyy useita tekijöitä, jotka on huomioitava neuloituksissa. Hoitoa ei tehdä jos asiakas on raskaana (neuloja laitetaan tavallista akupunktioneuloitusta enemmän: saattaa stimuloida kehoa liikaa), flunssassa, hoitohetkellä on voimakas päänsärky tai pahoinvointia, alueelle on tehty kemiallinen kuorinta alle 2 viikkoa sitten tai laserhoito alle 3 viikkoa sitten, jos on akuutti vakava sairaus (voimavarat on käytettävä paranemiseen kosmeettisen hoidon sijasta), asiakkaalla on verenvuotosairauksia, akuutti allerginen reaktio tai jos asiakas on humalassa tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Hoidon toteutuksesta keskustellaan tai se tehdään harkiten ja varovaisesti jos asiakas käyttää verenohennuslääkkeitä, jos on krooninen migreeni (kroonista migreeniä voidaan hoitaa kehon akupunktiolla), sairastaa diabetesta, jos on otettu Botoxia tai muita täyteaineita (hoitoa voidaan tehdä muilla alueilla mutta aineiden vaikutukset voivat silti poistua tai vähentyä); iholla on kohonneita luomia, haavoja tai mustelmia, iho on ohentunut tai asiakkaalla on alentunut immuniteetti.

Kuinka usein hoidoissa tulisi käydä?

Hoidot aloitetaan usein 1-2 kerran hoitokerroilla per viikko. Vähintään yksi neuloituskerta per viikko. Kosmeettinen akupunktio toimii parhaiten sarjahoitona, keskimäärin tuloksia saadaan 5-10 käyntikerran jälkeen. Pitkäaikaisissa vaivoissa, esimerkiksi aknessa suosituksena on aloittaa vähintään 10 kerran hoitosarjalla. Hoitosarja voidaan aloittaa vaikka tiiviimmällä kahden kerran viikoittaisilla neuloituskerroilla ja sarjan edetessä muuttaa yhden kerran viikossa tehtäväksi hoidoksi. Tuloksia tarkastellaan hoitosarjan edetessä. Ylläpitävää hoitoa voi olla esimerkiksi 1-2 kertaa kuukaudessa.

Kosmeettiseen akupunktioon voi tulla myös rentoutumaan ja kirkastamaan kasvojen olemusta yksittäisellä hoitokerralla. Pysyvämpiin muutoksiin vaaditaan kuitenkin säännöllistä sitoutumista hoitokertoihin. Hoitoon voidaan sisällyttää myös hierontaa, Gua sha-käsittelyä, LED-valohoitoa, kasvonaamio… You name it! Jokainen hoitaja voi halutessaan lisätä neulojen rinnalle muita lisähoitoja.

Hoidon jälkeen

 • Älä laita meikkiä samana päivänä
 • Jos janottaa, juo vettä enemmän. Jos väsyttää, lepää enemmän.
 • Älä harrasta raskasta liikuntaa samana päivänä ettei kehon Veri ja Qi ohjaudu liikaa suuriin lihaksiin
 • Kuten aina akupunktion jälkeen, älä altista kehoa samana päivänä kuumalle (esimerkiksi sauna) tai kylmälle (esimerkiksi avanto tai tuuli).

Lopuksi haluan todeta että kosmeettinen akupunktio on kaikille sukupuolille. Miehillä iho kuitenkin on yleensä paksumpi kuin naisilla ja kasvojen lihakset voivat olla suurempia kuin naisilla: tämä huomioidaan käytettävien neulojen koossa. Yleensä miehet käyttävät vähemmän aikaa ihonhoitoonsa, joka kuitenkin olisi yhtä tärkeää kaikille sukupuolille.

Lähde: Kiinalaisen lääketieteen Akatemia & luennot

Yin Your Skin kosmeettisen Gua shan ammattilaiskoulutuksen muistiinpanot