Tuina – kiinalainen hieronta

Hieronta on maailman vanhimpia hoitomuotoja, yli 5000 vuotta käytetty manuaalisen terapian muoto. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoihin kuuluu terapeuttinen Tuina-hieronta. Tui tarkoittaa työntämistä ja na tarttumista ja kiinni pitämistä. Tuina-hieronta on ollut itselleni ehkä haastavin hoitomuoto ja olen siitä ottanut käyttööni (ainakin toistaiseksi) lähinnä akupainantaa, niskan ja pään alueen käsittelytekniikoita sekä vatsan alueen hierontaotteita. Osa Tuinan hierontaotteista rasittaa mielestäni esimerkiksi sormien niveliä ja ranteita, joten vältän näitä tekniikoita. Olen kokenut olevani enemmän kiinni ”länsimaalaisessa” hieronnassa (mikä varmasti on hyvin luonnollistakin ollessani urheiluhieroja) ja sen otteissa: sively, pusertelu, hankaus, täristys, ravistelu ja taputtelu. Toki Tuinan tekniikoissa on paljon myös samoja elementtejä kuin klassisessa hieronnassa.

Eat. Sleep. Massage. Repeat.

Hierontaan tullaan usein päänsärkyjen, lihaskireyksien ja -kipujen vuoksi sekä rentoutumaan henkisesti ja fyysisesti. Hieronnalla voidaan helpottaa myös ruuansulatushäiriöitä ja arpikudosten aiheuttamaa ”pinkeyttä” pehmytkudoksessa. Jotkut käyvät hieronnassa useamman kerran kuukaudessa ja jotkut harvemmin. Käyntimäärät ovat yksilöllisiä kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Hierontaa ei tehdä jos olet kipeä, sinulla on esimerkiksi flunssa/ kuumetta (= tulehdustila kehossa ja hieronta saattaa pahentaa olotilaa), ihosi on rikki tai huonokuntoinen (infektio/ haavainen) tai sinulla on tuore vamma hieronta-alueella (palovamma, paleltuma, iso lihasrepeämä). Otathan yhteyttä etukäteen, jos et ole varma hieronnan sopivuudesta sinulle.

Omat asiakkaani usein sanovat niska-hartiaseudun hieronnan jälkeen, että tuntuu siltä, kuin taakka olisi pudonnut harteilta ja jäänyt hierontapöydälle. Hierojana koen manuaalisen hoidon lisäksi tärkeäksi myös kuuntelemisen taidon. Työni ei ole arvostella sinun ajatuksiasi vaan ennemminkin olla ulkopuolinen ihminen, jolle voit kertoa luottamuksellisesti omia ajatuksiasi ja tuntemuksiasi.

Kuva: corpus-anima.nl

Hierontaa voidaan yhdistää akupunktion kanssa: neuloituksella lievitetään ensin esimerkiksi lihaskireyksiä ja kiputiloja ja sen jälkeen hierotaan samalta alueelta. Tuinan hierontaotteilla edistetään erityisesti Veren ja Qin (energian/ hapen) kiertoa kehossa, avataan meridiaanikanavia, poistetaan Kylmyyttä ja rentoutetaan sekä kehoa että mieltä. Hoidon pituus määräytyy kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan. Joskus käsittely on hyvin lyhyt neuloituksen päätteeksi. Tuinassa eri hierontaotteilla on omat nimensä, kuten Rou fa ( =pyörittävä rou eli vaivaaminen) ja Mo Fa ( =pyörittävä sivelyhieronta). Eri otteita käytetään eri alueilla ja osa niistä on kevyempiä ja osa taas napakampia, samoin kuin klassisessa hieronnassa.

Akupainanta

Akupisteitä. Kuva: Terveyden kiinalainen käsikirja

Akupainannalla vaikutetaan akupisteiden kautta energian (hapen) kulkuun kehossa. Vaikutus ei kohdistu vain painettavaan lihakseen vaan myös syvempiin kudoksiin ja sisäelimiin. Akupisteet ovat ihon pinnassa olevia pisteitä meridiaanikanavien varrella. Näitä pisteitä myös hierotaan, neuloitetaan, kupataan, Gua shataan, hoidetaan sähköstimulaatiolla, laservalolla yms.

Akupisteiden kautta hoidetaan vaivoja paikallisesti, etäpisteiden kautta ja suoraan oireisiin vaikuttavien pisteiden kautta. Esimerkiksi nuhaa hoidettaessa paikallispisteet ovat nenän vieressä. Etäpisteet valitaan kiinalaisen lääketieteen meridiaani- ja sisäelinteorian mukaisesti: esimerkiksi raajoista hoidetaan muun muassa sisäelimiä ja aistielimiä. On osattava valita oikeat pisteet ja stimuloitava niitä oikealla tavalla: tarkasti, painamalla, pyörittämällä ja sopivalla voimakkuudella. Akupainannan ei tarvitse olla pitkäkestoista, jo 1-2 minuuttiakin riittää. Käytän jonkin verran Gua sha-kampoja pisteiden painamiseen, säästääkseni sormieni niveliä.

Pari pistettä mainitakseni esimerkiksi Du20 päälaella rauhoittaa mieltä, auttaa pään vaivoihin ja unettomuuteen sekä korkeaan verenpaineeseen. Tätä pistettä hieron lähes aina jos käsittelen päätä asiakkaan ollessa selinmakuulla. Yintang piste taas kulmakarvojen välissä tuo apua päänsärkyihin, unettomuuteen, stressiin sekä silmien ja nenän vaivoihin. Hyviä hoitopisteitä on paljon.

Akupisteiden sijainti

Kuva: Google.

Akupisteitä etsittäessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetään cun-yksikköä. Cunin pituus vaihtelee yksilön anatomian mukaisesti, esimerkiksi osalla meistä on pidemmät jalat ja toisilla taas pidemmät kädet, joten cun-mitat suhteutetaan jokaisen kehon anatomian mukaisesti. Sijainteja etsittäessä käytetään usein maamerkkejä apuna, esimerkiksi lapaluiden reunat, suoliluu lantion/ pakaran alueella), polvilumpio, hiusraja, kulmakarvat… Mittanauhana käytetään sormia ja koko kämmentä hoidettavan asiakkaan käden koon mukaisesti.

 

 

 

Lähteet: Kiinalaisen lääketieteen Akatemian opetusmateraalit (referoitu) ja omat muistiinpanoni lähiopetuksessa

Kirjallisuus: Denis Vinokur: Terveyden kiinalainen käsikirja