Flunssa ja kurkkukipu kiinalaisittain

Flunssa, influenssa, lentsu, nuhakuume, vilustuminen… iskevät moniin meistä erityisesti syksyisin. Kehomme ollessa ylirasittunut tai stressitilassa, ruokimme sairastumista. Riittävä lepo ja hyvä nestetasapaino ovat erityisen tärkeitä taistelussa flunssapöpöjä vastaan. Muistathan suojata myös pään, niskan, alaselän ja nilkat syysviimoilta.

Monesti kysyessäni asiakkailtani, miten he valmistautuvat talven pimeyteen ja ENNALTAEHKÄISEVÄT flunssaa, vastaukset ovat samantapaisia: en juuri mitenkään, otan vitamiineja (kuten D-vitamiinia) purkista syksyllä/ talvisin (myös minä itse otan) ja kaapit täytetään Finrexinillä. Tuore inkivääri on tosi jees mutta erilaisissa flunssissa myös oireet ovat erilaisia ja hoitotavat näin ollen poikkeavat toisistaan. Inkivääri yksistään ei ole ratkaisu kaikkeen vaikka onkin erinomainen buustaamaan vastustuskykyä.

Testaan parhaillaan Frantsilan Lumme-kukkaterapiatippoja, joita käytetään muun muassa uupumukseen, tasapainottamaan kehoa ja mieltä sekä työnarkomaniaan. Frantsilan tuotteista käytän päivittäin myös esimerkiksi Lohikäärmesalvaa ja silmänympärysvoidetta.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan on olemassa kaksi flunssan perustyyppiä oireineen: Tuuli-Kuuma ja Tuuli-Kylmä flunssa. Ulkoinen taudinaiheuttaja tunkeutuu kehoomme ja aiheuttaa flunssan. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen opetuksissa Qi on keskeinen käsite. Sillä viitataan kehossamme vallitsevaan elämänvoimaan. On olemassa erilaisia Qin laatuja, ja Wei Qi on se Qin osa, joka puolustaa kehoa ulkoisilta taudinaiheuttajilta ja jota Keuhkot levittävät kehon pintaan. Jos jollakulla on taipumus vilustua usein, tai sairaudesta toipuminen kestää pitkään, saattaa olla, että Wei Qin toiminta kehossa on heikentynyt. Kehoamme taudinaiheuttajilta suojaavan Wei Qin toimintaa voidaan säädellä ja vahvistaa myös aktivoimalla tiettyjä akupunktiopisteitä, kuten Du14 niskan alueella. Flunssan oireita ja sairastamisaikaa voidaan usein lievittää lisäksi ravinnon avulla. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan usein parantavasta ruoasta.*

*Kiinalaisessa lääketieteessä viitataan patogeeneihin ja sisäelinfunktioihin isompina, eri toimintojen kokonaisuuksina ja käytetään yleisesti isolla alkukirjaimella kirjoitettuja sanoja erotukseksi tavallisesta kylmyydestä ja kuumuudesta tai vaikkapa sydämestä ”vain” sisäelimenä.

 

 

Kun ensimmäiset flunssaoireet tuntuvat, lisää kuuman teen tai veden sekaan 20 tippaa auringonhattu-uutetta ja juo kolme-viisi kertaa päivässä. Jos vilustumisoireet hellittävät, tätä kannattaa jatkaa vielä muutamien päivien ajan. Flunssa veks!

Kylmä flunssa

  • Oireet: vastenmielisyys kylmää kohtaan, vilunväristykset, aivastelua, ei janon tunnetta, saattaa olla lievästi kuumetta ilman hikoilua, päänsärkyä, särkyjä ja jäykkyyttä erityisesti niskan alueella, nenän tukkoisuus/ hieman vuotava nenä, lievä kurkkukipu, virtsa on kirkasta ja ohuen valkoisen tai kirkkaan liman eritys. Kurkku saattaa myös kutista. Nämä oireet ovat usein sairauden alkuvaiheessa, jolloin olisi tärkeää hikoilla kunnolla, niin että hiki muuttuu lämpimäksi. Näin oireet voivat kadota tässä vaiheessa jopa kokonaan ennen kuin Kylmä flunssa muuttuu Kuumaksi flunssaksi, kuten usein käy.
  • Vältettävät ruoat: raskaat ja rasvaiset ruoat, maitotuotteet (esimerkiksi maitotuotteet ovat laadultaan viilentäviä, kosteuttavia ja lisäävät liman määrää kehossamme)
  • Näitä on hyvä popsia: inkivääri, valkosipuli, mustapippuri, kaneli (tanko), (kevät)sipulit, mustaseljanmarjamehu, kirsikat, timjami, fenkoli, kamomilla, lakritsanjuuri ja anis. Lämpimät, mausteiset keitot edistävät myös verenkiertoa ja tuovat lämpöä syksyn viileneviin iltoihin.
  • Muuta: Hikoile patogeeni ulos, käy esimerkiksi saunomassa tai ota kuumia suihkuja. Juo paljon kuumia juomia. TOIMI HETI kun tunnistat oireet, seuraavana päivänä voi olla jo myöhäistä ehkäistä flunssa.

Tehokas cocktail on keitetty vesi, johon lisätään raastettuna tuoretta inkivääriä, puolikkaan tai kokonaisen sitruunan puristettu mehu ja muutama ruokalusikallinen hunajaa. Lisää hunaja juuri ennen juomista sillä hunajan teho heikkenee, jos sitä kuumennetaan kauan. Tämän cocktailin voit tehdä kolme-viisi kertaa päivässä, juo heti, lepää ja jos kuumeen tunne ja hiki nousevat pintaan, tämä saattaa edistää paranemista todella tehokkaasti. Samaa cocktailia voit kokeilla myös Kuumassa flunssassa, kun on jo enemmän kuumetta. Pidän tästä cocktailista paljon.

Hunajissa on eroja, itse käytän usein ainakin Ruohonjuuresta löytyvää propolista eli mehiläiskittivahaa, joka on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä pihkamainen aine. Sen on todettu sisältävän antiseptisiä aineita. Ulkoisesti sitä käytetään haavojen hoitoon, ihottumiin, sieni-infektioihin ja hyönteisten puremiin.
Propolis tutkitusti auttaa edistämään vastustuskykyä, suoliston terveyttä, tuo apua karhealle kurkulle ja vaikuttaa suotuisasti myös hengityselinten terveyteen. Propolis voi tutkimusten mukaan myös suojata soluja hapettumisvaurioilta ja auttaa kehoa suojautumaan ulkopuolisilta vaikutteilta. Sisäisesti nautittuna propolis tuo avun esimerkiksi kurkkukipuun ja huuliherpekseen.

Kuuma flunssa

  • Oireet: korkeampi kuume, voimakas kurkkukipu, lihassärky, jano tai kuiva suu, päänsärkyä, ärtymystä, hikoilua, nenän tukkoisuus, virtsa on tummaa ja tahmea/ sakea keltainen limaneritys. Äänen käheys.
  • Vältettävät ruoat: lihat, leipä/ vehnä, sokeri, raskaat ruoat, tuliset ruuat ja banaani (lisäävät kuumetilassa limaa kehossamme)
  • Näitä on hyvä popsia: minttu/ piparminttu, krysanteeminkukka, piparjuuri, timjami, voikukka, kaalit, retiisi, oliivit, päärynä, vesimeloni ja juo runsaasti nesteitä. Sitruuna, piparminttu- ja sitruunamelissateet ovat hyviä viilentämään elimistöä.

Voit myös keittää esimerkiksi minttua ja kuivattua krysanteeminkukkaa ja lisätä hunajaa joukkoon. Anna jäähtyä ja juo pitkin päivää.

Alkuvaiheen eli yleensä muutaman päivän jälkeen kaikki flunssat muuttuvat kuumaoireisemmiksi. Tällöin runsasta inkiväärin tai tulisten yrttien (chili, pippuri, timjami…) nauttimista tulisi vähentää. Myös punaisen lihan syöntiä olisi hyvä välttää, kunnes flunssa on kokonaan ohi. Syö kevyemmin.

Kurkkukipu

Anteeksi karkeus, mutta tältähän se tuntuu, kun pöpöt jylläävät. Varsinkin tänä syksynä. Kiinalainen Yin & Yang edustettuna mukin ja teepussin ’viisauksissa’ (Compassion is the fountain of forgiveness).

Voi johtua useista tekijöistä: kuten flunssasta, tulisen ruoan syömisestä tai liiallisesta äänenkäytöstä.

Vältä näitä: tuliset ruoat, alkoholi, tupakka, kuumennetut rasvat, sokeri ja kahvi

Näitä on hyvä popsia: Oliivi, viikuna, sitruuna, porkkana, selleri ja ananas. Kaikenlaisiin kurkkukipuihin on mustaseljanmarjamehu erinomainen apu. Lisäksi voi nauttia ratamouutetta, salviaa ja propolista (mehiläiskittivahaa) ja kurlata suolavedellä. Laajakirjoisten maitohappobakteereiden käyttöä kannattaa lisätä koko kurkkukivun/ flunssan ajan.

Hyvää helpotusta yskään saadaan yrteistä kuten timjamista, piparmintusta, aniksesta, fenkolista, rohtoiisopista ja lakritsinjuuresta. Jos yskä on luonteeltaan kuivaa voi syödä päärynöitä kuorineen tai juoda hitaasti päärynämehua.

  • Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitojen yksi tavoite on yleisen terveydentilan vahvistaminen. Myös akupunktiota, kuivakuppausta ja moksausta (lämpöhoitoa) voidaan käyttää vilustumisoireiden, kuten kurkkukivun, lihassäryn, vilunväreiden ja nuhan ilmetessä. Tällöin hoidon vaikutus voi olla oireiden lieventyminen tai parhaimmassa tapauksessa orastavan flunssan torjuminen.

Itämaisista elintarvikekaupoista saatat löytää eksoottisempia ainesosia, kuten krysanteeminkukkaa ja esimerkiksi Ruohonjuuresta voit ostaa tai tilata monia tuotteita suomalaisilta tuottajilta, kuten Frantsila ja näin ollen esimerkiksi yrttien ja erilaisten uutteiden alkuperän jäljitettävyys on hyvä.

Terveenä kohti talvea! Pidä huolta itsestäsi!

Lähteet: Denis Vinokur: Terveyden kiinalainen käsikirja, Kiinalaisen lääketieteen Akatemian opetusluento ja blogit: Hidasta elämää, Lottajooga ja Keltainen keisari