Härän vuosi 2021- 牛

Viime vuoden viimeinen blogikirjoitukseni sisälsi ”12 teesiäni” – unelmiani onnellisuudesta (Ikigaista) ja ajatuksiani vuodesta 2020. Kiinalaista uuttavuotta juhlistettiin reilu viikko sitten, joten haluan aloittaa vuoden 2021 kirjoittamalla kiinalaisesta uudestavuodesta. Ah, mitä tarinoita ja perinteitä 🙂 Jos meidän kalenterivuotemme uusi vuosi ei alkanut hyvin, nyt on toinen mahdollisuus aloittaa alusta kiinalaisen kalenterin mukaan.

Härän vuosi 2021. Kuva: kiinalainenuusivuosi.fi

Tiedätkö kiinalaisen horoskooppisi? Kiinalaisessa horoskoopissa on 12 eläinmerkkiä, jotka toistuvat 12 vuoden sykleissä. Jokaisella vuodella on oma horoskooppieläimensä, jonka ominaisuuksien uskotaan heijastuvan vuoden tapahtumiin ja sen aikana syntyneiden ihmisten luonteeseen. Itse olen Rotta, joka on horoskooppimerkeistä ensimmäinen: vuosi 2020 oli siis aikamoista myllerrystä ja aloitti uuden 12 vuoden syklin! Härkä on merkeistä toinen eli vuosi 2021 on härän vuosi. Rajumpi rotan vuosi on vaihtunut härän periksiantamattomuuteen: mennään läpi vaikka harmaan kiven ja sen eteen tehdään töitä! Härkä-ihmiset ovat sekä fyysisesti että henkisesti eloisia ja valppaita. Heidän kanssaan on yleensä helppo tulla toimeen. He voivat silti olla sangen itsepäisiä sekä vihaavat epäonnistumista ja vastustusta. Härkä-ihmiset pitävät yksinäisyydestä, eivätkä erityisemmin nauti sosiaalisesta elämästä. Toisaalta he kuitenkin saattavat takertua ympärillään oleviin ihmisiin. Härän vuoteen liittyvät myös uskollisuus, rehellisyys ja luottamus. Harkinta ja asioiden syvällinen pohdinta ovat tärkeitä ja itsestään huolta pitäminen: hidasta tahtia, jos energiasi karkaa joka suuntaan.

Erilaisia rahakuoria. Kuva: Google.

Kiinalainen uusivuosi 

Kiinalaisen uudenvuoden eli kevätjuhlan merkitys ja ajankohta ovat vaihdelleet Kiinan eri dynastioiden mukaan. Alun perin juhla merkitsi sadonkorjuun juhlaa, jolloin kokoonnuttiin kiittämään ja palvomaan jumalia ja esi-isiä. Han-dynastian aikaan (206 eaa.–220 jaa.) juhla merkitsi kevään alkamista, kun taas eteläisten ja pohjoisten dynastioiden aikaan (420 jaa.–589 jaa.) kevätjuhla-termillä viitattiin koko kevään aikaan. Vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen juhlan alkamisajankohta vakiintui Xia-dynastialta (2070 eaa.–1600 eaa.) periytyvän kuukalenterin ensimmäiselle päivälle eli talviseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivälle. Näin ollen päivämäärä liikkuu gregoriaanisessa kalenterissamme vuosittain tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välillä.

Kevätjuhlalla ei tarkoiteta niinkään ilmojen lämpenemistä vaan ehkä ennemminkin valon lisääntymistä. Tietyt perinteet, kuten vanhan karkoittaminen uuden tieltä ja hyvän onnen toivottaminen tervetulleeksi kuuluvat rituaaleihin myös nykyisin. Juhlallisuuksiin kuuluu punainen väri (ilon ja onnen väri, kuten meillä jouluna) esimerkiksi lyhdyissä ja punaiset rahakuoret, joita annetaan ylipäänsä ystäville, perheenjäsenille ja tutuille karkoittamaan demoneja. Kuoret ovat yksi tärkeimmistä osista kiinalaisessa kulttuurissa ja osa monia juhlallisuuksia ja toisten muistamista. Ruuti on yksi neljästä suuresta kiinalaisesta keksinnöstä (muut ovat paperi, kompassi ja kirjapainotaito). Raketit ovatkin osa juhlia, sillä myös niiden paukkeen uskotaan karkottavan pahoja henkiä ja demoneja.

Leijona- ja lohikäärmetanssit kuuluvat olennaisesti kiinalaisiin vuotuisjuhliin. Lohikäärme on kiinalaisille positiivinen hahmo – sateen jumaluus – jonka suosiollisuudesta maanviljelys on täysin riippuvainen (ks. blogini ensimmäinen kirjoitus, lyhyesti myös lohikäärmeestä). Siksi lohikäärmehahmon osallistuminen vuotuisjuhlien ohjelmaan on ollut tärkeää. Leijona, joita Kiinassa ei koskaan ole oikeina esiintynyt, on puolestaan suojelushahmo.

Uudenvuoden kuvien tekeminen on Kiinassa noin kolmesataa vuotta vanha kansantaiteen traditio. Juuri ennen uuttavuotta ihmiset liimaavat niitä kotiensa seinille ja ulko-oven pieliin suojelemaan kotia pahoilta hengiltä sekä tuomaan onnea, yltäkylläisyyttä ja pitkää ikää.

Kiina on iso maa ja alueellisia eroja löytyy mutta uudenvuoden ruokapöydässä on usein paperikääreisiä makeisia, hedelmiä, tottakai teetä (kenties punaista) ja mykyjä (dumplings). Kala pöydässä kuvastaa vaurautta ja hedelmistä esimerkiksi persikka tuo onnea ja pitkäikäisyyttä. Symbolit ja yhdessäolo ovat tärkeitä.

Kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä. 12 vuoden syklin aloittaa rotta ja se päättyy sikaan. Kuva: express.co.uk

Lopuksi kaikki eläinmerkit ja taru niiden synnystä

Kun Siddhartha Gautama (buddhalaisuuden perustaja) oli siirtymässä maanpäällisestä elämästään nirvanaan hän halusi tavata eläimet ja kutsui nämä luokseen seuraavaksi päiväksi. Hän halusi asettaa kaksitoista ensimmäiseksi saapunutta eläintä kunkin suojelemaan nimikkovuottaan.

Eläinten oli päästäkseen Siddhartha Gautaman luokse ylitettävä joki. Ensimmäisenä joen rantaan saapui härkä (tai vesipuhveli), jonka oli helppo uida joen ylitse. Kuitenkin juuri härän astuessa veteen hyppäsi vikkelä rotta sen selkään. Ystävällisellä härällä ei ollut mitään vapaamatkustajaa vastaan. Kun härkä sitten oli astumassa vastarannalla joen törmälle loikkasi rotta kevyesti rannalle ensimmäisenä. Näin rotasta tuli kiinalaisen horoskoopin ensimmäinen eläinhahmo ja härästä toinen.

Kuva: Google.

Vahva tiikeri ui joen yli kolmantena ja ketterä jänis löysi neljäntenä eläimenä reitin joen yli loikkimalla kiveltä toiselle sekä tuulen sopivasti eteen tuomia ajopuita käyttämällä. Lohikäärme olisikin päässyt vastarannalle helposti ensimmäisenä, mutta pysähtyi matkalla tekemään sateen kuivuuden vaivaamalle maalaiskylälle ja puhalsi ajopuita jäniksen käpälien eteen joessa. Lohikäärme oli siis viides.

Hevonen laukkasi kepeästi joen yli, mutta viekas käärmepä oli kietoutunut sen kavion ympärille ja saapui vastarannalle kuudentena. Hevonen oli seitsemäs. Lammas (tai vuohi), apina ja kukko ylittivät joen yhdessä tukkilautalla ja tulivat rannalle kahdeksantena, yhdeksäntenä ja kymmenentenä. Koira unohtui pesemään joessa turkkiaan ja ui rannalle yhdentenätoista. Mukavuudenhaluinen sika oli pysähdellyt matkalla syömään ja ottamaan ruokalevot saapuen siksi viimeisenä näistä kahdestatoista eläimestä.

Miksi kissa ei kuulu kahdentoista eläinhahmon joukkoon johtuu siitä, että uneliaana eläimenä se oli pyytänyt ystäväänsä rottaa herättämään itsensä aamulla kun matkaan lähdettäisiin. Rotta ei innostuksissaan muistanutkaan herättää kissaa ja näin kissa ei kuulu kahdentoista horoskooppieläimen joukkoon. Tästä vihastuneina kissat ovat siitä lähtien vihanneet rottia.

Lähteet: kiinalainenuusivuosi.fi

Instagram: Teemaa – Tea Shopin | Tea Housen livekeskustelu kiinalaisesta uudestavuodesta